Aktiespararna

Danske: Det blir avgörande för börsutvecklingen framöver

Av Jessika Bouveng
11 juli 20242 min lästid
Rapportsäsongen är igång och Maria Landeborn, sparekonom och seniorstrateg på Danske Bank, går igenom några viktiga hållpunkter. Hon lyfter bland annat aktien som är upp 160% i år.

Rapportsäsongen har långsamt kommit igång med en rad fastighetsbolag som redovisat sitt andra kvartal. På fredag kommer Ericsson med rapport och de två följande veckorna kommer det att regna rapporter.

Maria Landeborn förväntar sig nya vinstlyft under säsongen. På den svenska aktiemarknaden är det verkstad som väger tyngst och hur det går för sektorn blir avgörande för hela Stockholmsbörsen.

“De stora verkstadsjättarna väntas totalt visa en vinsttillväxt på drygt 10 procent under andra kvartalet jämfört med Q2 förra året. Endast Volvo och SKF väntas redovisa negativ vinsttillväxt”, säger Maria Landeborn.

Ser man istället till banksektorn hade de svenska storbankerna ett starkt år förra året och strategen förväntar sig lägre vinster i Q2 än förra året. Totalt sett väntas vinsterna minska med 5%.

Håll fortsatt koll på techjättarna

Slutligen nämner Maria Landeborn techjättarna i USA som de absolut mest tongivande bolagen för hela marknadssentimentet. Inte minst är Nvidias utveckling avgörande vars aktie har stigit 160% bara i år.

“Enligt siffror från Factset så väntas en vinsttillväxt i USA på knappt 9 procent under andra kvartalet. Eftersom bolagen normalt sett slår förväntningarna med några procentenheter är det rimligt att vänta sig att vinsttillväxten i USA kommer att bli tvåsiffrig. För helåret 2024 väntar sig analytikerna en vinsttillväxt i USA på mer än 11 procent”, säger hon.

LÄS MER: Experten: Så går det för börsen efter sommaren

LÄS MER: Experterna: Aktierna som kan gå bra andra halvåret

Marknadsanalyser

Dela med dig