Aktiespararna

Danske: Detta är viktigast på börsen i sommar

Av Jessika Bouveng
1 juli 20242 min lästid
Danske Bank behåller övervikt i aktier.
Räntebesked, makrodata och rapportsäsong - det är några av sakerna man som börsintresserad, enligt Maria Landeborn på Danske Bank, ska ha koll på under sommaren.

Årets första halvår beskriver Danske Bank som stabilt. Börserna har stigit i takt med att osäkerheten kring räntor och konjunktur har gått ned och under 2024 har världsindex stigit 12,7%. Ett fortsatt starkt fokus på AI, en stadig tillväxt i ekonomin och stigande bolagsvinster har varit drivande, skriver Maria Landeborn i säsongens sista veckobrev.

Ser fortsatt uppsida på börsen

Danske Bank väljer att behålla sin övervikt i aktier då man ser fortsatt uppsida på marknaden.

”Samtidigt har börserna gått starkt under första halvåret, bakslagen har varit få och värderingarna har stigit. Det gör att marknaden är mer känslig i händelse av eventuella bakslag”, skriver strategen.

Detta ska du hålla koll på i sommar

Banken redogör även för en rad viktiga datum under sommaren. Juli bjuder bland annat på räntebesked från Fed, ECB och Bank of Japan.

”Mest intressant blir beskedet från Fed den 31 juli. Styrräntan väntas lämnas oförändrad, men Powells kommentarer under den efterföljande presskonferensen brukar kunna ge kursrörelser på både aktie- och räntemarknaden”.

Bra att hålla koll på i sommar är även amerikanska jobbrapporten och inflationen. Nästa jobbrapport kommer redan på fredag senare i veckan och inflationssiffran får vi den 11 juli.

”Båda siffrorna brukar kunna skaka om marknaden om de avviker från förväntningarna. Bäst skulle det vara om vi fick se lite lägre inflation i sommar kombinerat med en fortsatt låg arbetslöshet”

Slutligen nämner Maria Landeborn även rapportsäsongen som drar igång på allvar i nästa vecka med Ericsson som första svenska storbolag den 12 juli.

LÄS MER: Experten: Fortsatt uppsida på aktiemarknaden

LÄS MER: Småsparare slog till i rekylen - här är månadens mest köpta aktier

Marknadsanalyser

Dela med dig