Aktiespararna

Danske: Ingen bubbla på marknaden

Av Elin Hanspers
11 mars 20242 min lästid
En positiv utveckling i världsekonomin kommer att ge mer stöd åt börserna enligt Danske Bank.
I sitt veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att starka makrodata talar för fortsatt stigande börser.

Förra veckan noterades ytterligare uppgångar på världens börser. Dock summerade amerikanska aktier veckan något lägre. Det var framför allt högt värderade teknikaktier i USA som backade lite efter de senaste månadernas branta kursuppgång. Småbolagen klarade sig desto bättre.

”Trots börsuppgång och stigande värderingar ser vi mer potential i amerikanska aktier i år, särskilt i sektorerna IT och kommunikationstjänster som fortsätter att leverera en mycket hög vinsttillväxt. Vi ser inte att kursuppgången är en bubbla, däremot är det fullt rimligt att uppgången tar en paus till följd av vinsthemtagningar”, skriver Danske Banks Maria Landeborn.

Hon menar att det är ett positivt tecken att den amerikanska börsuppgången har breddats och att det inte längre bara är ett fåtal bolag som står för majoriteten av avkastningen.

Makrostatistiken väntas ge stöd

Vidare skriver hon att fredagens jobbstatistik pekar på en mjuklandning i ekonomin och att Fed inleder räntesänkningarna i maj eller juni.

”Vi väntar oss att en positiv utveckling i världsekonomin i år kommer att ge mer stöd åt börserna. Tillväxtutsikterna har stärkts sedan årsskiftet och för närvarande kommer makrostatistiken in på uppsidan av förväntningarna i både Europa, Kina och USA. Det brukar följas av rapportsäsonger som också blir bättre än förväntat”, skriver hon och menar att man ska vara försiktig med att ha för låg risk i portföljen.

Danske Bank har också för närvarande en övervikt i aktier, och en undervikt i räntebärande.

LÄS MER: SHB: Här tror vi på stigande vinster

LÄS MER: Banken: Ökad risk för kort rekyl efter rekordveckor

Marknadsanalyser

Dela med dig