Aktiespararna

Därför föll börsen kraftigt

23 november 20214 min lästid
Börsernas fall.
Stockholmsbörsen sjönk under tisdagen i linje med de ledande Europabörserna sedan USA-börserna backat igårkväll i spåren av att USA:s president Joe Biden nominerat Fed-chefen Jerome Powell som fortsatt chef för centralbanken, ett besked som enligt vissa bedömare är hökaktigt.

Förutom Powell har marknaderna nyligen väckt oro för den ökade spridningen av covid-19-viruset och nedstängningarna i Europa.

Klockan 10.40 hade storbolagslistan - OMXS30 sjunkit med 1,37 procent.

Bolagen som backat

Populära Evolution, livekasinojätten med över 80 000 ägare på Avanza backade med 3,9 procent till aktiekursen i skrivande stund: Det har varit en brokig resa i år men Evo har stigit med cirka 55 procent under 2021. Aktiekursen i skrivande stund är 1 296 kronor.

Telekomjätten Ericsson är i skrivande stund ner över 0,4 procent i spåren av måndagens aviserade storförvärv av amerikanska Vonage.

Enda OMXS30-bolag på plus var SKF som steg 0,1 procent. Getinge och investmentbolaget Kinnevik backade 3,3 respektive 4,2 procent.

Förvärvsstigen

Karo Pharma går på förvärvsstigen och halar upp 290 miljoner euro för att köpa Belgienbaserade Sylphar Group som har online/e-handelsverksamhet med varumärken inom konsumenthälsa och skönhet. Karo Pharma steg först men är ned med 2,4 procent.

Sjönk efter rek

Lundin Mining har gett produktionsprognoser för kommande treårsperiod samt en kostnadsguidning för 2022. Canaccord Genuity sänker samtidigt sin rekommendation för gruvbolaget till behåll och drar ned riktkursen. Aktien är ned knappa 5 procent.

Föll efter rapport

Dagens delårsrapporter har givit upphov till såväl rejäla upp- som nedgångar. Diagnostikbolaget Aegirbios aktie har fallit över 30 procent på förmiddagen efter en turbulent höst som utraderat den tidigare kraftiga uppgången.

Förhoppningsbolaget som ökat rejält i antalet aktieägare under året har haft en berg- och dalbana på börsen men är upp med cirka 42 procent i år.

LÄS ÄVEN: Förhoppningsbolag - En farlig jakt på avkastning (Medlemslåst)

Bolaget redovisade en nettoomsättning på 5,3 miljoner kronor och ett resultat före skatt på -24,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet.


AegirBios aktiekurs sedan årsskiftet.

Nyligen noterade Pagero som är verksamma inom affärslösningar ryckte initialt upp men sjönk sedan tillbaka till oförändrad nivå.

Saas-bolaget ökade sin nettoomsättning med 45 procent till 120 miljoner kronor under tredje kvartalet. Den organiska tillväxten steg till 16 procent och återkommande intäkter ökade till 108 miljoner kronor.

Mot strömmen

Båttillverkaren Nimbus kvartalsomsättning mer än dubblerades till 382 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 112 procent och rörelseresultatet på ebita-nivå steg till 41,9 miljoner kronor (5,6). Aktien lyfter över 8 procent.

I fastighetssektorn lade First North-bolaget Stenhus Fastigheter bud på Spotlight-noterade Halmslätten som steg 23 procent.

Aktieanalys: Köpläge i kvalitetsbolaget (Premiumlåst)

Sjönk efter kritik

Programvarubolaget Micro Systemation kritiseras i en rapport av den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council för att ha marknadsfört och sålt utrustning som kan användas för övervakning till Ryssland och Kina, rapporterar SVT. Micro Systemation medger att bolaget misstänker att dess produkter har missbrukats i vissa länder. Aktien sjönk 7 procent.

Gamingbolaget ses på med uppsida

SEB Equities återupptar bevakning av gamingbolaget Embracer med rekommendationen köp och riktkurs 145 kronor, vilket är 66 procent över måndagens stängningskurs. Aktien tappade dock 1,3 procent i det sura börsklimatet.

Marknadsnyheter

Dela med dig