Aktiespararna

ECB låter räntan ligga

Av Elin Hanspers
11 april 20241 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50%

Räntorna på marginalutlåningsfaciliteten och inlåningsfaciliteten förblir oförändrade på 4,75 respektive 4,00%.

ECB skriver att inflationen har fortsatt falla, mycket på grund av sjunkande mat- och varuinflation. De ser att de flesta mått på underliggande inflation avtar samtidigt som löneökningarna gradvis dämpas och företagens vinster absorberar en del av de stigande arbetskraftskostnader. Finansieringsförhållandena är fortsatt restriktiva och de tidigare räntehöjningarna fortsätter att tynga efterfrågan, vilket bidrar till att driva ner inflationen. Dock är inhemskt pristryck är starkt och håller upp tjänsteprisinflationen.

"ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. Det anser att styrräntorna är på nivåer som kommer att göra ett substantiellt bidrag till disinflationsprocessen. ECB-rådets framtida beslut kommer att fortsätta vara tillräckligt restriktiva så länge som är nödvändigt", skriver ECB i ett pressmeddelande.

Under den efterföljande presskonferensen sade ECB-chefen Christine Lagarde att några få medlemmar kände sig tillräckligt säkra på den information som finns tillgänglig nu och såg skäl att sänka räntan.

LÄS MER: Storbankerna: Då kommer första ECB-sänkningen


Dela med dig