Aktiespararna

ECB låter räntan ligga

Av Elin Hanspers
7 mars 20243 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB lämnar styrräntorna oförändrade vid dagens penningpolitiska besked.

ECB lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50%.

Räntorna på marginalutlåningsfaciliteten och inlåningsfaciliteten förblir oförändrade på 4,75 respektive 4,00%.

"ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. Baserat på sin aktuella bedömning anser ECB-rådet att styrräntorna är på nivåer som, om de upprätthålls under tillräckligt långt tid, kommer att göra ett substantiellt bidrag till detta mål. ECB-rådets framtida räntebeslut kommer att säkerställa att styrräntorna sätts på tillräckligt restriktiva nivåer så länge som är nödvändigt", skriver ECB i ett pressmeddelande.

Centralbanken skriver att inflationen har fallit ytterligare sedan januari och att inflationsprognoserna har skruvats ner. Inflationen väntas nu landa på 2,3% för 2024, från tidigare 2,7%. För 2025 har prognosen skruvats ned till 2,0% från tidigare 2,1 och för 2026 ligger prognosen kvar på 1,9%.

Rensat för energi och livsmedel väntas inflationen komma in på 2,6% 2024, 2,1% 2025 och 2% 2026. De tidigare prognoserna låg på 2,7, 2,3, respektive 2,1%.

Centralbanken skriver att även om de flesta mått på underliggande inflation har lättat ytterligare så är inhemskt pristryck fortsatt högt. Detta delvis beroende på stark lönetillväxt.

"Finansieringsförhållandena är restriktiva och de tidigare räntehöjningarna fortsätter att tynga efterfrågan, vilket bidrar till att få ner inflationen", skriver ECB.

Tillväxtprognosen för 2024 skruvas också ned till 0.6%, från tidigare 0,8%. Tillväxten väntas sedan få upp farten och komma in på 1,5% 2025 och 1,6% 2026.

Ser risker på nedsidan

ECB-chefen Christine Lagarde sade vid torsdagens presskonferens att riskerna mot tillväxten ligger kvar på nedsidan.

Samtidigt finns det potential för återhämtning, och realinkomsterna kommer att förbättras, vilket stöttar tillväxten.

För inflationen ses uppåtrisker från den geopolitiska utvecklingen som kan störa leverenskedjor och dra upp fraktpriser. Dessutom kan högre löneökningar än väntat och ihållande högre vinstmarginaler på verka på uppsidan.

På nedsidan finns möjligheten att efterfrågan minskar mer än väntat s amt att utsikterna för den globala ekonomin försämras.


LÄS MER: Storbanken: Då kommer första räntesänkningen från ECB


Dela med dig