Du är här

2018-07-26

ECB:s senaste räntebesked

wysiwyg_image

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 96 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

ECB upprepar att programmet för tillgångsköp ska fortsätta med månatliga köp om 30 miljarder euro till och med september och sedan minska till 15 miljarder euro per månad från oktober till december för att därefter avslutas.

ECB-rådet förväntar sig också fortsatt att räntorna kommer att "förbli på nuvarande nivåer åtminstone igenom sommaren 2019" och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen konvergerar uthålligt mot nivåer som ligger under, men nära, 2 procent på medellång sikt.

ECB uppger även att de kommer att fortsätta att återinvestera förfallande lån under en utdragen period efter att nettoköpen avslutats och i varje fall så länge som det krävs för att behålla gynnsamma likviditetsförhållanden och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.