Aktiespararna

Efter turbulensen: Marknaden spår lägre räntetopp

Av Jessika Bouveng
13 mars 20231 min lästid
Rådande bankoron har gjort att marknaden nu prisar in en lägre räntetopp än tidigare

Oron över banksektorn och rasen på börsen har gjort att marknaden nu prisar in en lägre räntetopp än man tidigare väntat sig.

Under morgonen har vi rapporterat om den rådande oron på börsen efter bankollapserna i USA. Stockholmsbörsen går mot sin femte röda dag på raken. 

En glimma ljus i mörkret är dock att marknaden nu drar ner sin prognos för vad som kan komma att bli en räntetopp. Det skriver nyhetssajten Omni Ekonomi. Marknaden skruvar under måndagen ner sin förväntningar på Erik Thedeéns och Riksbankens räntehöjningar.

Johan Javeus, SEB:s chefsstrateg, skriver idag på Twitter att marknaden i torsdags förra veckan prisade in en räntetopp på 4,10%. Nu är den siffran nere på 3,6%.

”Inte bara på Fed som marknaden ställer ned förväntningarna. Marknaden har tagit bort 50 pkt höjning på Riksbanken”, twittrar chefsstrategen.

Likaså skriver en ekonom på Goldman Sachs, Jan Hatzius, i ett utskick att storbanken inte längre tror att Federal Reserve kommer att höja räntan i mars. Även detta men anledning av bankoron.

LÄS MERTotalt ras på börsen - efter bankoron i USA

LÄS MEREfter bankturbulensen: FI i kontakt med svenska storbanker

Marknadsnyheter

Dela med dig