Aktiespararna

Totalt ras på börsen - efter bankoron i USA

Av Eric Emanuelsson
13 mars 20233 min lästid
Ny bank krisar i USA - faller över 50% i förhandeln • Stockholmsbörsen fortsätter rasa

Efter kollapserna av Silicon Valley Bank och Signature Bank, faller nu även First Republic med över 50% i förhandeln, vilket sprider oro för fler bankkollapser i USA och leder till ras på Stockholmsbörsen. Oron för en ny finanskris sprids, men experter menar att oron är överdriven och amerikanska myndigheter har utlovat skydd för insättningar i SVB och Signature Bank.

Först kollapsade Silicon Vally Bank. Sen Signature Bank.

Nu faller även First Republic med över 50 procent i förhandeln - efter att lokala myndigheter tagit kontroll över verksamheten under söndagen.

Oron för att fler banker ska kollapsa i USA sprids nu - och Stockholmsbörsen rasar under måndagen.

Det är femte dagen i rad som Stockholmbörsen går back.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det var under förra veckan som den tekniktunga banken Silicon Vally Bank, SVB, kollapsade. Detta skedde bland annat efter en så skallad bankrusning, då flera oroliga valde att ta ut sina pengar från banken.

SVB:s kollaps innebar den andra största bankkollapsen någonsin i USA.

Sen var det dags för den tredje.

Under helgen kom nämligen beskedet att amerikanska myndigheter även stänger ned Signature Bank med hänvisning till "liknande systemrisker" som fanns i kollapsade Silicon Valley Bank.

Oro för en ny finanskris sprids

Signature Banks aktie rasade med över 20% på fredagen, då banken pekades ut som särskilt sårbar på grund av sin exponering mot kryptomarknaden - en marknad som försvagats kraftigt i takt med att ränteläget stigit.

Under måndagen sprids oron för att fler bansker ska kollapsa i USA och att detta är början på en ny finanskris. I förhandeln inför måndagens börsöppning på Wall Street rasar nu regionala First Republic med över 50 procent. Detta efter att lokala myndigheter tagit kontroll över verksamheten under söndagen.

Samtidigt menar flera experter oron som finns just nu är överdriven och USA:s president Joe Biden gick i helgen ut och lugnade amerikaner som är oroliga för att pengarna de har insatta på bankerna kommer försvinna.

"Det amerikanska folket kan lita på att deras insatta pengar kommer att finnas där", säger Joe Biden i ett uttalande.

Han fortsätter:

" Jag är fast besluten att hålla de som är orsak till den här röran fullt ansvariga, och fortsätta våra ansträngningar att stärka översynen och regleringar av större banker så att vi inte hamnar i det här läget igen".

Stockholmsbörsen fortsätter rasa

Samtidigt kom även beskedet under helgen att amerikanska myndigheter utlovar skydd för samtliga insättningar i både SVB och Signature.

Däremot kommer aktieägare och vissa oförsäkrade fordringsägare inte att skyddas.

Federal Reserve kommer dessutom att förse andra banker med lån om de behöver medel för att täcka uttag från kunder.

Beskedet om ett räddningspaket fick de amerikanska terminerna att stiga före måndagens börsöppning.

Stockholmsbörsen rasar dock och de breda indexen är minus runt 2% i skrivande stund.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.


LÄS MER: Därför rasar börsen just nu - så ska du agera

LÄS MER: Aktierna med hög utdelning som experterna väljer nu


Börsanalyser

Dela med dig