Aktiespararna

Experterna: Då sänker centralbankerna räntan

Av Elin Hanspers
11 december 20234 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-chefen Jerome Powell.
Det blir en intensiv centralbanksvecka, där marknaden lär lyssna noga på signaler om när de första räntesänkningarna kan tänkas komma.

I veckan är det mycket som händer på centralbanksområdet. Såväl Federal Reserve som ECB, Bank of England och Norges bank lämnar penningpolitiska besked.

Marknaden blickar främst mot räntebeskeden från den amerikanska centralbanken Federal Reserve och den europeiska centralbanken ECB. Federal Reserve, Fed, väntas lämna styrräntan oförändrad på 5,25-5,50%, samtidigt som centralbanken publicerar nya prognoser och räntebana.

"Högst troligt kommer Powell att fortsätta betona att räntan kan höjas igenom det bedöms vara nödvändigt, men förutsatt att han inte tydligt vänder sig emot den senaste tidens lättnad på marknaden så lär det inte förändra förväntningarna inför nästa år. Marknaden räknar iskallt med att vad centralbankerna säger just nu och vad de gör under 2024 är två helt olika saker. Prissättningen på marknaden indikerar att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars, vilket även är vad vi räknar med", skriver Danske Bank i ett veckobrev.

Stärker uppfattningen om att Fed är klara

Enligt Wall Street Journal förstärkte fredagens jobbrapport uppfattningen att Fed är klar med räntehöjningarna. Jobbrapporten pekade på en fortsatt stark arbetsmarknad, som dock svalnar något från de tidigare heta nivåerna.

Dessutom har Federal Reserve-cheferna letat efter tecken på svalare lönetillväxt när de försökt tygla inflationen och kommer troligtvis även att uppmuntras av uppgifter som visar att fler människor dras in i arbetskraften, menar tidningen. En större arbetskraft kan minska trycket på arbetsgivarna att höja lönerna, vilket bör hålla nere inflationen, skriver Wall Street Journal.

Även Bank of Americas makroekonomer menar att jobbrapporten inte ändrar bilden av en lång räntepus.

"Vi ser rapporten som i stort sett i linje med våra förväntningar om att den första sänkningen kommer i juni", skriver banken i en kommentar.

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Då sänker Fed räntan

Goldman Sachs räknar å sin sida med att Federal Reserve levererar sin första räntesänkning under det tredje kvartalet nästa år. Detta baserat på den senaste tidens inflationssiffror. Bankens tidigare prognos pekade mot det fjärde kvartalet.

Även Commerzbank menar att Federal Reserve kan tänkas göra sin första räntesänkning under tredje kvartalet 2024. Räntan tros då bli lägre med 50 baspunkter och hamna på 5,00%. Detta väntas följas upp av en ytterligare minskning på 50 punkter i fjärde kvartalet 2024, samt en till på 50 punkter till 4,00% under första kvartalet 2025.

Marknaden prisar in sex räntesänkningar från ECB

När det kommer till ECB delar inte Commerzbank marknadens åsikter om när den första räntesänkningen blir av. Detta på grund av att problemen med kärninflationen väntas kvarstå. Commerzbank tror på en räntesänkning under fjärde kvartalet 2024, med 25 baspunkter till 3,75%, och sen ytterligare med 25 punkter till 3,50% under första kvartalet 2025.

Marknaden prisar å sin sida in att ECB gör hela sex räntesänkningar nästa år, alla på 25 baspunkter, enligt Bloomberg News. Det skulle i så fall innebära en styrränta på 2,5% vid slutet av 2024. Enligt tidningen beror optimismen på att den hökaktiga ECB-ledamoten Isabel Schnabel kallat nedgången i inflationen för “anmärkningsvärd” och sagt att det är osannolikt med fler räntehöjningar.

Goldman Sachs tror också på en snar sänkning. De prognostiserar att ECB kommer att sänka räntan med 25 baspunkter vid varje möte med start i april nästa år. Bankens ekonomer räknar med att ECB:s inlåningsränta kommer att nå 2,25% tidigt 2025 från nuvarande nivå på 4%.

LÄS MER: Så blir din privatekonomi 2024

LÄS MER: Därför stiger börsen när räntan faller

Dela med dig