Aktiespararna

Embracer säljer verksamheter för 2,5 miljarder

Av Finwire/Redaktionen
14 mars 20242 min lästid
Embracers vd Lars Wingefors.
Gamingbolaget Embracer har ingått avtal om att avyttra vissa tillgångar från den operativa koncernen Saber Interactive. Köparen är Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Saber Interactives medgrundare Matthew Karch. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen uppgår till cirka 2,53 miljarder kronor, inklusive övertagna åtaganden för betalning av tilläggsköpeskillingar om 450 miljoner kronor, men före eventuell tilläggsköpeskilling. Embracer kommer att ha rätt till en tilläggsköpeskilling om upp till 962 miljoner kronor om köparen säljer tillgångarna vidare för ett högre pris under vissa villkor och tidsperioder.

Genom denna avyttring upphör Embracer med all verksamhet i Ryssland och förbättrar omedelbart kassaflödet samt minskar capex, nettoskuld och framtida förpliktelser.

Ålandsbanken positiva

Ålandsbanken anser att transaktionen är positiv och kan ge skjuts åt aktien.

"Vi tycker att transaktionen är positiv och att detta bör leda till en positiv kursreaktion", skriver Ålandsbanken i sitt morgonbrev.

"Jag är glad att vi har funnit en win-win-lösning för Embracer och delarna av Saber som nu kommer att lämna oss. Denna transaktion ger båda företagen en starkare position för att lyckas framöver. Embracer kan nu avveckla all verksamhet i Ryssland, i enlighet med tidigare styrelsebeslut, samtidigt som många utvecklarjobb bevaras under en ny oberoende ägare. Samtidigt behåller vi nyckelbolag, de mest värdefulla IP:n och framtida publishing-rättigheter. Kassaflödet förbättras omedelbart, och vi är fortsatt beslutna att minska nettoskulden", kommenterar Embracers medgrundare och vd Lars Wingefors.

Ger utrymme för amortering

Han uppger vidare att transaktionen ger ytterligare utrymme för att amortera på skulden i linje med nuvarande avtal med bankerna.

"Detta är den första transaktionen av de tidigare nämnda strukturerade processerna och markerar ett litet, men viktigt steg, i vår resa för att transformera Embracer in i framtiden till förmån för alla anställda, spelare och aktieägare”, säger Lars Wingefors.

De avyttrade tillgångarna inkluderar 38 pågående spelutvecklingsprojekt till ett bokfört värde om cirka 2,3 miljarder kronor. Den kvarvarande pipelinen inkluderar 14 spel till ett bokfört värde om cirka 0,5 miljarder.

Embracer håller en webbsänd presentation idag klockan 09.00 med anledning av affären.

LÄS MER: Embracers utsikter fortsatt höljda i dunkel

LÄS MER: SHB: Då kan Embracer-aktien stiga betydligt

Dela med dig