Aktiespararna

Expert: Ekonomins tröga utveckling öppnar för fler sänkningar

Av Jessika Bouveng
5 juli 20241 min lästid
Den fortsatta svagheten i ekonomin som vi ser stärker bilden av att vi snart kommer att få se den andra räntesänkningen, det menar Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Idag presenterade SCB ny statistik för svensk BNP. Sveriges BNP ökade med 0,1% i maj jämfört med april. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 0,4% jämfört med månaden före.

Statistiken visar att den svenska ekonomin fortsätter att utvecklas svagt med låg tillväxt och pressade hushåll. Andreas Wallström säger till TT att dagens siffror stärker bilden av att vi snart kommer att få se en andra räntesänkning.

“Framför allt i hushållens konsumtion har vi sett en svag utveckling under flera års tid i samband med att inflationen och räntorna stigit. Vi ser ingen vändning där, trots att inflationen har sjunkit tillbaka och att räntorna kommit ner lite”, säger han och fortsätter:

“Men i takt med att räntorna fortsätter ner så räknar vi med att konsumtionen ska vända uppåt framåt hösten”.

Läget för industrin oroar

Vad som prognoschefen istället pekar ut som oroande är läget i industrin då den på årsbasis tappar märkbart. Samma fallande trend syns även i Sveriges viktiga handelspartner Tyskland.

“Normalt sett följer produktionen orderingången väl så det bådar illa för industrin totalt sett. Trenden är svag.”

LÄS MER: Svensk BNP oväntat svag i maj

LÄS MER: Thedéen: Mer troligt med tre räntesänkningar än två

Marknadsanalyser

Dela med dig