Aktiespararna

Expert: Tung höst för svenska bolag - konkurserna kan förvärras

Av Jessika Bouveng
17 juni 20242 min lästid
Under hösten ska en stor skatteskuld från pandemin betalas.
Med en stundande skattesmäll för flera bolag syns ingen ljusning för konkurserna i Sverige och enligt en expert krävs det fler insatser för att vända utvecklingen.

Konkurserna har under den senaste tiden fortsatt att eskalera och enligt DI visar prognoserna inte på någon ljusning i närtid, istället stiger de i flera branscher.

Framöver väntas dessutom en tuff höst då en stor del av de uppskjutna skatterna från pandemin ska betalas tillbaka till Skatteverket. Den 1 juni låg den skulden totalt på 39 miljarder kronor.

”Vi ser inget trendbrott alls. Konkurserna kan också förvärras av de skatteanstånd som återstår”, kommenterar Henrik Hargéus, analytiker på data- och analysföretaget Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode) som står bakom prognosen.

Enligt Henrik Hargéus gör inte ljusningarna i ekonomin och räntesänkningarna någon större skillnad i nuläget utan enligt honom krävs det mycket mer för att vända utvecklingen.

Tufft för hotell, restaurang och bygg

Svårast är det för hotell- och restaurangbranschen där risken för konkurs har ökat till cirka 3,4% – över tre gånger högre än rikssnittet. Likaså blir hösten svår för krisande byggbranschen där skattenotan har hamnat på mer än 4,5 miljarder kronor.

”Risken för konkurs inom bygg beräknas till cirka 2,5 procent. Det innebär att drygt 1.900 bolag sannolikt raderas ut kommande tolv månader. Nästan vart tionde byggbolag (9,8 procent) drogs med betalningsanmärkningar i maj”, skriver DI.

LÄS MER: Konkurserna i maj visar tendenser på inbromsning

LÄS MER: Högre inflation än väntat - "Bittert bakslag"

Marknadsanalyser

Dela med dig