Aktiespararna

Konkurserna i maj visar tendenser på inbromsning

Av Finwire/Redaktionen
3 juni 20242 min lästid
“Min starka förhoppning är att de indikationer på minskat antal konkurser som vi nu ser innebär att vi går mot en ljusare höst”.
Konkurserna i Sverige fortsätter att öka men visar samtidigt tendenser på inbromsning, visar senaste siffror från kreditupplysningsbolagen Creditsafe och UC.

UC:s statistik, vilken omfattar samtliga bolagstyper, visar att konkurserna ökade med 12 procent i maj jämfört med fjolåret. Det motsvarar den minsta ökningen hittills i år. Inom vissa tidigare utsatta branscher såsom partihandeln har konkurserna minskat med nästan 50 procent under senaste månaden.

Hoppas på ljusare höst

“Min starka förhoppning är att de indikationer på minskat antal konkurser som vi nu ser innebär att vi går mot en ljusare höst”, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Creditsafes siffror, som gäller aktiebolag, visar att konkurserna uppgick till 877 i maj. Det motsvarar en ökning på 18 procent mot samma månad 2023 och är det högsta utfallet för samma månad på 30 år.

Ackumulerat för årets fem första månader har konkurserna ökat med 49 procent till 4 578 bolag, och nästan fördubblats jämfört med för två år sedan.

"Vi tror och hoppas att de höga konkursnivåerna har börjat stabilisera sig något. Det finns många signaler som pekar på att ekonomin går åt rätt håll, till exempel räntesänkningar som bör bidra till ökad köpkraft och lägre kostnader för företag, däremot kommer vi fortsatt vara på höga nivåer när det gäller antalet konkurser under året. Jag förväntar mig att vi först under fjärde kvartalet kommer att kunna se mindre procentuella ökningar, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Nyföretagandet i maj var lägre med 20 procent.

LÄS MER: Konkurserna i Sverige de högsta på 30 år

LÄS MER: Aktieägarna får inget från Azelios konkurs

Marknadsnyheter

Dela med dig