Aktiespararna

Experten: Sektorerna att satsa på under bankoron

21 mars 20231 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carneige Private Banking.
Karl Hedberg: Aktierna att hålla sig borta ifrån och sektorerna att ta sikte på

Det är mycket snack om bankernas situation på börsen just nu. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ger sin syn på saken.

Enligt honom så ska långsiktiga investerare inte behöva oroa sig.

Karl Hedberg skriver i en veckorapport att det har blivit svårare att bedöma svenska bankers läge på börsen, i alla fall på kort sikt.

“Caset att köpa bank för en snabb återhämtning är inte lika tydligt längre. Osäkerheten är i och för sig mer kopplad till europeiska banker, men deras kursutveckling påverkar även svenska bankaktier”, menar aktiechefen.

På längre sikt ser han dock fler och tydligare fördelar. Han beskriver de svenska bankerna som väldigt starka och att den oro som råder idag inte påverkar situationen. Äger man svenska bankaktier långsiktigt är det inte nödvändigt att bli orolig.

I rapporten noterar han även en rotation av sektorer mot mer defensiva bolag. Även detta med tanke på rådande turbulens.

“Hälsovård är en sektor som kommer att gynnas, skulle jag säga. Men det är inte så mycket hela sektorer som blir vinnare, utan det blir ett mer selektivt fokus. Historiskt sett har exempelvis teleoperatörer varit en trygg hamn, men där ser vi stora skillnader mellan olika företag”

LÄS MERFem aktier att äga under krisande tider

LÄS MERBanken: Köp fastighetsaktien efter raset senaste dagarna

Dela med dig