Aktiespararna

Favoriterna: Aktierna att ta in under hösten

Av Eric Emanuelsson
19 september 20235 min lästid
Swedbank genomför en rad förändringar i sin Fokusportfölj under tisdagen. Här är bankens nya favoritaktier för hösten och vintern 2023.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Medicinteknikbolaget Getinge och gruvbolaget Boliden togs nyligen in bland Swedbanks Sektorfavoriter - en portfölj där man listar sina favoritbolag inom respektive sektor.

Nu tar banken också in aktierna i sin Fokusportfölj, samtidigt som man slänger ut kontantbolaget Loomis.

Swedbank drar även ned vikten med 2 procentenheter i Lindab och AstraZeneca, samtidigt som man skiftar två procentenheters vikt från Nordea till Handelsbanken.

Allt detta framgår i en ny uppdatering på Swedbanks sajt Aktiellt.

Swedbank tror på Boliden

Men om vi tar det från början så kan vi konstatera att analyshuset Kepler Cheuvreux, som gör Swedbanks aktieanalyser, tidigare under hösten lyft både Boliden och Getinge som starka köpkandidater.

Vad det gäller Boliden har analyshuset tidigare beskrivit bolagets andra kvartal som "katastrofalt" då Boliden drabbades av lägre malmhalter än väntat, en brand vid kopparsmältverket Rönnskär och kostnader för att ta ner Tara zinkgruvan i underhållsläge på grund av svaga zinkmarknader.

Men Kepler spår att vinden är på väg att vända och har nu en köprekommendation med en riktkurs på 350 kronor.

"Givet de långsiktigt gynnsamma trenderna och då vi ser att 2023 blir lågpunkten vad gäller resultat och verksamhetsutfall för denna cykel bedömer vi att Boliden är attraktivt värderad", skriver analyshuset som en motivering till att aktien får ta plats i Swedbanks Fokusportfölj.

I dag kostar en aktie 305 kronor och den är minus drygt 22% i år.

Tror på återhämtning för Getinge

Getinge hade, som vi också tidigare beskrivit, en väldigt tuff sommar med en vinstvarning och en aktie som dök 27% på tre dagar.

Men när vi närmade oss hösten började köpstämplarna återigen trilla in, bland annat från Kepler Cheuvreux och nu senast Handelsbanken. SEB har sedan tidigare haft köp på Getinge under en längre tid.

Swedbank har nu köpstämpel på bolaget och en riktkurs på 260 kronor.

Banken spår en marginalåterhämtning från med 2024 och tror att bolaget kan återhämta sig efter de kvalitetsproblem som utlöste vinstvarningen i somras.

"Vår vy är att Getinge, med dess dominerande ställning inom både Cardiac Assist (70-80 procent marknadsandel) och Cardiopulmonary (60-65 procent marknadsandel), på lite sikt kommer att kunna återhämta den nedgång i försäljning och vinst som dessa kvalitetsproblem orsakat", skriver Swedbank bland annat.

I dag kostar en aktie drygt 202 kronor, efter en stark återhämtning den senaste månaden. Aktien är dock minus nästan 20% senaste tre månaderna.

Skyhög direktavkastning i Handelsbanken

Vad det gäller Handelsbanken har aktien haft det tufft under 2023 och är minus drygt 9%.

Flera analytiker och experter har varit förvånade över aktiekursens utveckling under året, men förklarat det med att det beror på att internationella investerare är oroliga för bankens exponering mot fastighetsmarknaden - en marknad som har haft det väldigt tufft sedan räntorna och inflationen gick upp i Sverige.

Många är dock överens om att den här oron är överdriven, och så även Swedbank.

Omotiverad hög rabatt

Banken skriver att aktien just nu handlas med en omotiverad hög rabatt mot övriga svenska storbanker.

"Med en stabil intäktsström, hög andel räntenetto och bra kreditkvalitet, finner vi aktien attraktivt värderad till P/E 7,3x och P/B 0,91x för 2024e. Rådande resultatavkastning (Earnings Yield) om 13,2 procent ligger vidare väl över dess historiska snitt om 9,4 procent", skriver Swedbank.

Banken gillar också den mycket höga direktavkastningen på cirka 9%.

Alla aktier i Swedbanks Fokusportfölj

Basindustri:

Boliden

Verkstad:

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Lindab (Minus 2% i dagens uppdatering)

Nibe

Securitas

Trelleborg

Konsument:

Axfood

New Wave

Hälsovård:

AstraZeneca (Minus 2% i dagens uppdatering)

Getinge (Ny)

Bank/Finans:

Investor

Nordea (Minus 2% i dagens uppdatering)

Handelsbanken (Plus 2% i dagens uppdatering)

Telekom/IT

Hexagon

Fotnot: Samtliga aktier har köp-rekommendationer av Swedbank förutom AstraZeneca som har behåll. Placeringshorisonten är 3-6 månader.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

GetingeBolidenHandelsbankenMedia och analyshus

Dela med dig