Aktiespararna

Storbankerna säger samma sak: Köp aktien - den ska upp igen

Av Eric Emanuelsson
12 september 20234 min lästid
Ännu en stor bank, denna gång Handelsbanken, tror nu på en återhämtning för medicinteknikbolaget Getinge och höjer sin kortsiktiga rekommendation till köp.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Det var i mitten på sommaren som Getinge kom med ännu en vinstvarning (tredje på ett år) och aktien föll hela 27% på tre dagar.

Vi intervjuade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i samband med beskedet, som beskrev det som en "besvikelse" men att aktien nu var för "billig".

Storbanken sänkte då sin riktkurs från 300 till 233 kronor, men upprepade köp.

Esbjörn Lundevall sa bland annat att han tror att bolaget kommer återhämta sig, även om det lär bli en utdragen process.

Det var inte många som ville köpa Getinge-aktien då, men nu verkar flera ha ändrat uppfattning.

Swedbank tror på Getinge

För två veckor sedan meddelade Swedbank att man tar in medicinteknikbolaget i sin Sektorportfölj - en portfölj där banken samlar sina favoritaktier i respektive ritkurs - med köpstämpel och en riktkurs på 260 kronor.

Swedbank delar Esbjörn Lundevalls åsikt och tror på en återhämtning för bolaget.

"Vår vy är att Getinge, med dess dominerande ställning inom både Cardiac Assist (70-80 procent marknadsandel) och Cardiopulmonary (60-65 procent marknadsandel), på lite sikt kommer att kunna återhämta den nedgång i försäljning och vinst som dessa kvalitetsproblem orsakat", skrev banken då på sin sajt Aktiellt.

Nu står det klart att även Handelsbanken ansluter sig till köp-gruppen.

Handelsbanken höjer Getinge till köp

Under tisdagsmorgonen meddelar banken att man höjer sin kortsiktiga rekommendation för Getinge till köp (tidigare behåll).

Efter eländet med utbuds- och kvalitetsproblem inom hjärt-/lungmaskiner och ballongpumpar tror banken på en rad positiva faktorer för det tredje kvartalet:

"Ökad försäljning av intraaorta ballongpumpar då konkurrenten Teleflex har utbudsproblem, fortsatt bra momentum för affärsområdet Surgical Workflows (7 procents organisk tillväxt), och ökad efterfrågan på ventilatorer till följd av utökade återkallningar för konkurrenten Philips och lanseringen av den nyligen FDA-godkända turbindrivna ventilatorn Servo-Air", skriver banken.

Handelsbanken prognostiserar nu en solid organisk tillväxt om 4 procent och bankens resultatprognos (EBITA) är 17 % högre än konsensusprognosen.

"Även om vi är försiktiga med att extrapolera en stark utveckling under det tredje kvartalet till det fjärde kvartalet, menar vi att ett bra tredje kvartal och värderingsstöd motiverar en höjd kortsiktig rekommendation till Köp", skriver man.

Höjer riktkursen på lång sikt för Getinge

Handelsbanken har också höjt vinstprognoserna för 2023-26 med cirka 4% och konstaterar att aktien för närvarande handlas till EV/EBIT 13x (12 månader framåtblickande), vilket innebär 20% värderingsrabatt jämfört med sektorn och det tioåriga historiska genomsnittet.

"Vi har höjt vår riktkurs på tre års sikt till 305 kronor (295) till följd av höjda vinstprognoser. Vi förväntar oss att de huvudsakliga problemen kommer att vara lösta när vi går in i 2024, vilket borde kunna leda till en omvärdering av aktien (som handlas på attraktiva EV/EBITA 8x baserat på vår prognos för 2025). Vi upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform", skriver banken avslutningsvis.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Aktien har störtdykt - vd:n om framtiden och vändningen

LÄS MER: Nedpressade aktien är ny favorit hos Swedbank

GetingeMedia och analyshus

Dela med dig