Aktiespararna

Finansdepartementet: Kampen mot inflationen är vunnen

Av Elin Hanspers
24 juni 20241 min lästid
Finansminister Elisabeth Svantesson.
Inflationen sjunker och väntas nå målet under 2024. Samtidigt står svensk ekonomi inför en återhämtning. Det skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Låga energipriser och en svag efterfrågan i ekonomin bedöms fortsatt dämpa den svenska inflationen.

Under året väntas de negativa effekterna av högre räntekostnader och hög inflation på svensk ekonomi avta. Dock kommer återhämtningen ta tid, då bland annat bostadsinvesteringarna kan dröja att komma igång. Ekonomin väntas vara i en lågkonjunktur fram till och med 2025.

"Kampen mot inflationen vunnen"

Läget på arbetsmarknaden har försvagats under året, då arbetslösheten har ökat och sysselsättningen minskat. Under 2025 väntas dock en gradvis återhämtning i takt med en ökad efterfrågan på arbetskraft.

”Kampen mot inflationen är vunnen. Nu skiftar vi inflationsfokus från att bekämpa inflationen till att bevaka den. Samtidigt är läget i svensk ekonomi fortsatt ansträngt med stigande arbetslöshet och svag inhemsk efterfrågan. Därför lägger vi nu fokus på att bygga Sverige rikare igen”, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Finansdepartementet skruvar upp sin BNP-prognos för 2024 till 1,4%, från tidigare prognos 0,7%. För 2025 ses en BNP-tillväxt på 2,4%, tidigare 2,5%.

KPIF-prognosen för 2024 sänks till 1,9% från 2,1%. Prognosen för 2025 ligger kvar på 1,7% .

LÄS MER: KI: Sverige fortsatt i lågkonjunktur nästa år

LÄS MER: Högre inflation än väntat - "Bittert bakslag"

Dela med dig