Aktiespararna

Flera experter lyfter risknivån i Spiltan

Av Finwire/Redaktionen
19 mars 20242 min lästid
Per H Börjesson är största ägaren i Spiltan.
Efter den kraftiga nedgången i Intrum har sparare i Spiltan Räntefond Sverige förlorat hela årets positiva avkastning på endast några dagar. Det skriver Dagens industri.

Di lyfter upp att Spiltan Räntefond Sverige inte hade fått kalla sig för en obligationsfond i Norge då andelen högriskobligationer ligger på 25 procent. I Norge är det istället bestämt genom ett regelverk vad olika räntefonder får kalla sig beroende på innehav i portföljen.

"Det är märkligt att vi inte börjat gå åt liknande håll här i Sverige", säger Carl Johan Lagercrantz, förvaltare för Strand Företagsobligationsfond till Di och fortsätter:

"På så sätt skulle fondköpare inte bli lurade att tro att dom köper en lågriskprodukt när dom i själva verket köper en med betydande kreditrisk."

Vitt skilda riskprofiler

Gustav Liedgren, vd för kreditvärderaren NCR, menar att svenska företagsobligationsfonder kan ha vitt skilda riskprofiler där bolagen själva anger risken i en sjugradig skala. Detta menar Liedgren inte hjälper nämnvärt då fondbolagen har incitament till att underskatta kreditrisken.

Riskklassen i Spiltan Räntefond Sverige bedöms vara 2 av 7 stjärnor, det vill säga låg risk.

Tar större risker

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att fonder sökt sig allt längre ut på riskskalan under lågräntemiljön i jakt på högre avkastning och menar att man som sparare fortfarande inte helt ut kan lita på en fonds uttalade profil.

Gällande Spiltans koncentrationsrisk i Intrum menar Erik Nordenskjöld, från kapitalförvaltaren Citroneer, att Spiltan kan få en ofrivillig roll som husbank då man riskerar att tvingas skjuta till pengar vid en refinansiering för att inte förlora sin investering.

LÄS MER: Per H Börjesson om Spiltan Invest-aktiens trista kursutveckling

LÄS MER: Investmentbolagen att köpa 2024 - proffsets bästa tips

Dela med dig