Aktiespararna

Swedbank i färsk prognos - då kommer första räntesänkningen

Av Jessika Bouveng
18 april 20241 min lästid
En återhämtning för svensk ekonomi är i sikte enligt Swedbank.
Inflationen sjunker i rask takt och närmar sig Riksbankens mål - snart har den svenska ekonomin återhämtat sig. Detta enligt Swedbanks senaste prognos.

Swedbank har uppdaterat sin prognos för den svenska ekonomin.

Banken tror att inflationen kommer att fortsätta falla i en rask takt och att den närmar sig Riksbankens mål. Med anledning av detta tror Swedbank att Riksbanken sänker räntan 0,25 procentenheter i maj, vilket följs av ytterligare sänkningar senare under året.

Vidare tror banken att inflationen är nere på 2% under nästa år.

Swedbank spår även att hushållens köpkraft kommer att stärkas framöver.

”Efter två år av fallande löner ser de disponibla inkomsterna ut att öka i år och kommer att gå upp ytterligare 2025”, spår bankens chefsekonom Mattias Persson.

Tillväxten kommer ta fart

Nyligen presenterade regeringen sin vårbudget och Swedbank såg den som det första steget mot en mer expansiv finanspolitik.

”När den ekonomiska politiken läggs om, penningpolitiken blir mindre stram och finanspolitiken blir expansiv, kommer tillväxten i Sverige att ta ordentlig fart - och Sverige blir en av Europas snabbast växande ekonomier. Detta talar också för att den svenska kronan kommer att stärkas”, säger Mattias Persson.

LÄS MER: SEB: Starkare krona allt längre bort på horisonten

LÄS MER: Därför blir svenska kronan återigen semesterns fiende

Marknadsanalyser

Dela med dig