Aktiespararna

Handbollsaktierna krossar börsen – succéportföljen har rusat 700 procent: ”Tänker nytt”

Av David Flatbacke-Karlsson
8 januari 20206 min lästid
Att investera i bolag styrda av vd:ar med handbollserfarenhet har historiskt varit en udda men ytterst lönsam idé. Samtidigt som EM-premiären på hemmaplan delar förvaltaren med sig av sin säregna portfölj som kört över index på Stockholmsbörsen. – Det är en imponerande totalavkastning, säger Erik Sprinchorn, med ett förflutet som både handbollsspelare och ledare.

Erik Sprinchorn är mest känd som förvaltare av omtalade teknikfonden Core Ny Teknik.

Men vid sidan av arbetet på såväl TIN Fonder som tidigare Swedbank Robur bevakar han, med lekfull karaktär och för egen räkning, en fiktiv portfölj med bolag vars vd:ar har en bakgrund som elitspelare i handboll.

Resultatet? Handbollsportföljen har sedan starten av 2010 klättrat 734 procent att jämföra med Stockholmsbörsen, mätt som SBX-index, som lyft omkring 285 procent över samma tioårsperiod.

– Det är en imponerande totalavkastning. Det är en skojprodukt i första hand, vill jag understryka, men det är också kul att tänka lite nytt och testa ett sådant här tema.

Vad gör personer med en större handbollskoppling till framgångsrika börs-vd:ar?

– Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men det är inte svårt att hitta en story. Handbollens essens handlar om lagarbete, gemenskap och vinnarattityd. Det är väldigt tuffa men samtidigt schyssta tag. Lite som UFC med klister (skratt). Det skapas en bra mentalitet, men det finns inga jättepengar i sporten och många skadar sig ofta ganska tidigt, säger Erik Sprinchorn, och fortsätter:

– Då tror jag att många utbildar sig och tar med sig sina handbollsmässiga egenskaper in i näringslivet. Inställning, vilja och ett bra ledarskap gör den här typen av personer till bra vd:ar.

LÄS MER: Teknikförvaltarens spännande 2020-spaningar: "Störst möjligheter"

Så fungerar portföljen

Handbollsportföljen har förändrats mycket i utseende genom åren.

– Det är en statisk produkt som jag viktat om varje gång det blivit någon förändring, att en handbollsmänniska kommit till eller lämnat ett bolag.

2018 var ett stökigt år. Axel Sjöblad lämnade Biogaia och Veronica Augustsson fick gå från Cinnober. Handbollsportföljen hade även en riktig surdeg i Starbreeze och var med på hela resan ned i källaren tills Bo Andersson Klint sparkades.

– Då var portföljen ned runt 20 procent jämfört med börsen som tappade omkring 6 procent.

Portföljen består i nuläget av tio bolag med en vikt om 10 procent var.

Under 2018 tillkom två namnkunniga bidrag i portföljen. Therese Hillman, som bland annat har spelat SM-finaler med VästeråsIrsta, tog över Net Ent. Förre Ericsson-vd:n Hans Vestberg, som var ordförande för Svenska Handbollsförbundet i åtta år och sedan hade samma post i SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) återvände in i värmen genom att ta över globala jätten Verizon.

– Du får en viss riskspridning genom portföljen. Spelbolag, telekom, konsumentvaror, industri och fastigheter. Hälsa är segmentet som väger tyngst genom Vitrolife och Senzagen (med Axel Sjöblad som nyförvärv), understryker Erik Sprinchorn.

MISSA INTE: Landslagsstjärnans viktiga råd till sparare: "Fått lära mig hårda vägen"

”Det var irriterande”

Erik Sprinchorn, som är född 1968 och växte upp i Göteborg, lade grunden till tankarna bakom portföljen i unga år. Han spelade handboll fram tills 15–16 års ålder.

– Jag spelade i IK Celtic. Vi var riktigt bra i unga år. Men det räckte inte mot Heid. De var överlägsna bland 68:orna och flera av spelarna i laget gick i min klass. Det gjorde det extra irriterande att bara vara näst bäst i åldersklassen i Göteborg (skratt).

Erik Sprinchorn berättar att han bland annat gick i samma klass som Heidkillen Mikael Mellegård. Han kom sedan att bli en riktigt bra spelare på elitnivå i Redbergslids IK och släktens arv har förts vidare. Sonen Emil Mellegård slog igenom i samma klubb och spelar nu i tyska Bundesliga.

Mikael Mellegård är även morbror till landslagsstjärnan och Danmarksproffset Olivia Mellegård och elitserieprofilen Pontus Mellegård.

– Själv slutade jag utan några större meriter. Sedan har jag varit aktiv som ledare i mina söners lag i Skuru i Nacka. Men tyvärr gjorde de samma sak som jag och slutade spela tidigt, säger förvaltaren med ett nytt skratt.

Aktiespararen uppmärksammar Erik Sprinchorns handbollsportfölj på samma dag, fredagen den 10 januari, som Sveriges herrlandslag kliver in i EM-turneringen på hemmaplan. Premiären sker mot Schweiz i Scandinavium i Göteborg.

Mästerskapsfinalen arrangeras den 26 januari på Tele2 Arena i Stockholm. Erik Sprinchorn hoppas att få se Sverige där.

– Om de kan ta sig till semifinal kan allt hända. Men det riskerar att bli ett riktigt getingbo i mellanrundan. Det kan bli en sämre placering. Handbollen är en riktig mästerskapssport och det svenska folket har starka känslor för landslaget.

Göra jobbet själv

Erik Sprinchorn är noga att framhålla att portföljen med handbollsfokus är en grej han satt ihop själv och inte en produkt som går att köpa hos någon nätmäklare.

– Riskspridningen är alldeles för liten för att möta regelverket och kunna bli en handlad produkt. Det hade behövts närmare 20 innehav.

Vad är då bästa sättet för att investera i ”handbollsaktierna”?

– Det är att konstruera en egen portfölj, säger Erik Sprinchorn, som är tydlig med att han varken vill eller kan ge några enskilda rekommendationer.

YTTERLIGARE LÄSNING: Småbolagsinnovation som ska klå index: "Kan göra bäst investeringar"


Handbollsportföljen ställd mot Stockholmsbörsen. Källa: Erik Sprinchorn.

FAKTA

Här är Handbollsportföljen

Loomis (Patrik Andersson).
Senzagen (Axel Sjöblad).
Pandox (Anders Nissen, ordförande för Svenska Handbollslandslaget AB).
Net Ent (Therese Hillman).
Verizon (Hans Vestberg).
Thule (Magnus Welander).
SAS (Rickard Gustafson).
Vitrolife (Thomas Axelsson).
Beijer Electronics (Per Samuelsson).
Trelleborg (Peter Nilsson).

Fotnot: Data hämtad den 8 januari 2020.

Dela med dig