Aktiespararna

Banken: Köpläge i fastighetsbolaget och en "stor värderingsrabatt"

Av Jessika Bouveng
6 maj 20242 min lästid
Handelsbanken höjer rekommendationen för Klarabo till köp.
Handelsveckan inleds med två höjda rekommendationer från Handelsbanken - en för ett fastighetsbolag och den andra för ett IT-konsultbolag.

Handelsbanken höjer bland annat idag rekommendationen för fastighetsbolaget KlaraBo både på lång och på kort sikt till outperform och till köp. Baserat på SHB:s prognoser för 2024-2026 handlas aktien till ett genomsnittligt P/E-tal om 25 gånger, och till en stor värderingsrabatt gentemot jämförbara fastighetsbolag.

"Mot bakgrund av att aktien har tappat 5 procent under den senaste månaden, höjer vi vår långsiktiga rekommendation till outperform (market perform) och vår kortsiktiga rekommendation till köp (behåll)", skriver banken.

Riktkursen på tre års sikt är 27 kronor och aktien handlas under måndagen upp med dryga 4% till nära 20 kronor.

Höjer rekommendationen för Knowit

Handelsbanken väljer även att höja rekommendationen för Knowit från sälj till behåll. Banken ser en fortsatt svag IT-konsultmarknad och en stor osäkerhet på den svenska marknaden men samtidigt positiva tecken på en stabiliserad trend för kapacitetsutnyttjandet.

“För 2024 räknar vi med 4,4 procents organisk försäljningsminskning, men att rörelsemarginalen är stabil kring 4,4 procent. Vi har haft en försiktig syn på IT-konsultmarknaden sedan 2022, men noterar att saker rör sig i rätt riktning då Knowit kontrollerar sina kostnader vilket gör det mer sannolikt att man kommer att kunna öka rekryteringstakten i slutet av året”, skriver banken i en ny analys.

Banken skriver också att man tror att det värsta är över men att man räknar med en del stökiga kvartal framåt.

Under morgonen har Nordea också höjt Knowit, från behåll till köp. Aktien stiger 4,2 % till 162,60 kronor.

LÄS MER: Fem nya köpråd från Börsveckan

LÄS MER: Kapitalförvaltaren: Två aktier för portföljen under geopolitisk oro

Media och analyshusKnowitKlaraBo

Dela med dig