Aktiespararna

Banken höjer rekommendationen för konkurrenten

Av Jessika Bouveng
4 juli 20242 min lästid
Swedbank-aktien är för tillfället den bank Handelsbanken ser mest uppsida i och banken höjer idag sin långsiktiga rekommendation. Det framgår av en färsk analys.

Handelsbanken höjer sin långsiktiga rekommendation för konkurrenten Swedbank till outperform. I analysen skriver banken att ECB:s sänkning av styrräntan i mitten av juni har en stor bäring på verksamheten i Baltikum.

“Räntenettot är beroende av styrräntor, inlåningsmarginaler, konkurrens, volymtillväxt och kundbeteende. Vi räknar med att räntemarginalen för hela koncernen kommer att pressas med 50 punkter (0,5 procentenheter) från toppen och att räntenettot stabiliseras kring 43 miljarder kronor per år innan volymtillväxt kompenserar för en lägre räntemarginal”, skriver banken.

Vidare skriver de att växelkursen på kronor och euro 11,51 under Q2 jämfört med 11,29 under Q1 kommer att begränsa effekterna under det andra kvartalet. Banken konstaterar också att spreaden mellan in- och utlåningsräntor i regionen ökade i snitt med 25 punkter under det första kvartalet. Detta samtidigt som den europeiska centralbankens räntesänkning skedde sent i kvartalet.

Banken med mest uppsida

Enligt Handelsbanken överskattar konsensusprognosen hur snabbt Swedbanks räntenetto kommer att minska och man väljer därför att upprepa sin kortsiktiga rekommendation om köp.

Långsiktigt är Swedbank dessutom den bank man ser mest uppsida i.

“Swedbank är för närvarande den nordiska bankaktie där vi ser störst långsiktig uppsida till vår riktkurs och höjer vår långsiktiga rekommendation till Outperform. Baserat på vår prognos för 2024 handlas aktien till P/E 8x, samtidigt som den förväntas ge en direktavkastning kring 7-8 procent”, skriver de.

Aktien stiger 1,6 % under torsdagen till kursen 220,1 kronor.

LÄS MER: Strategen: Banker en vinnarbransch - här är favoriten

LÄS MER: Experterna: Så går börsen resten av året

SwedbankMedia och analyshus

Dela med dig