Aktiespararna

Strategen: Banker en vinnarbransch - här är favoriten

Av Annelie Östlund
18 juni 20243 min lästid
SEB:s Esbjörn Lundevall.
Styrräntan väntas sänkas betydligt långsammare än tidigare prognostiserat. Det slår mot bolånekunderna men gynnar bankerna. ”Vår favorit är Nordea”, säger aktiestrategen Esbjörn Lundevall.

Så sent som i april var det många bedömare som fortfarande trodde att Riksbanken skulle sänka räntan vid totalt fem tillfällen under innevarande år. Det skulle innebära en styrränta på 2,75% vid årsskiftet.

Men inflationssiffrorna har på sistone kommit in högre än väntat och nu har marknaden justerat förväntningarna.

”Vi har bara haft en räntesänkning hittills och nu räknar marknaden endast med ytterligare två sänkningar i år. Max. Om det lutar åt något håll är det snarare mot ännu färre sänkningar. Det kan till och med bli bara en sänkning till innan årsskiftet”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Det är dåliga nyheter för bolånekunderna men goda nyheter för bankernas aktieägare då högre räntor inneburit markant högre räntenetton.

”Vi tycker att banker som bransch är en vinnarbransch. Generellt ser vi en bra och positiv trend vad gäller provisionsintäkterna. Visserligen kommer bankernas räntenetton troligtvis ned litegrann, men inte så mycket som man tidigare prognosticerat då räntenedgången blir betydligt mindre och mildare än vad man trodde i början på det här året. Och vi tycker inte att det är inprisat fullt ut i bankernas aktiekurser.”

Ser köpläge i två banker

Favoriten är Nordea.

”Vi tycker att Nordea har den bästa kombinationen av vinsttillväxt, utsikter och värdering. Aktien handlas till P/E 8 baserat på innevarande och nästa års vinstprognoser, med en direktavkastning på 9%. Ovanpå det tror vi på återköp av egna aktier om cirka 3% av utestående aktier i år och sannolikt något liknande nästa år. Det blir en total utskiftning på 12%. Det är väldigt, väldigt bra jämfört med mycket annat”, säger Esbjörn Lundevall.

SEB:s analytiker har även en köprekommendation på Swedbank, även om Swedbank är andrahandsvalet.

”Swedbank är ungefär lika billig som Nordea men har inte riktigt samma vinstmomentum. Den måttliga räntenedgången slår lite mer mot Swedbanks vinst än mot Nordeas – bland annat med anledning av att Nordea har använt sig av en typ av hedge. Att det var bättre vinsttillväxt i Nordea jämfört med i de andra bankerna såg man också när första kvartalets rapporter publicerades.”

Och Handelsbanken?

Handelsbanken är definitivt vårt sistahandsval av de svenska och finska bankerna och där har vi en behåll-rekommendation”, säger Esbjörn Lundevall.

LÄS MER: Högre inflation än väntat - "Bittert bakslag"

LÄS MER: Analytikernas fem favoritaktier för sommaren


Dela med dig