Aktiespararna

Här är Riksbankens nya räntebesked

Av Elin Hanspers
27 mars 20242 min lästid
Riksbanken lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,00%

I räntebeskedet skriver Riksbankens att räntehöjningar och avtagande utbudsstörningar har lett till ett lägre inflationstryck. Samtidigt är löneökningarna måttliga och inflationsförväntningarna väl förankrade. Banken menar att framåtblickande indikatorer tyder på att den närmar sig 2%.

Dock vill direktionen få ytterligare bekräftelse på att inflationen stabiliseras nära målet på grund av senaste årens mycket höga inflation och förändrade prissättningsbeteende hos företagen.

"Inflationen är på väg att stabiliseras vid målet men inflationstrycket är fortfarande något förhöjt. Direktionen har därför beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4%. Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni", skriver Riksbanken

Dock betonar direktionen att det finns risker som kan göra att inflationstrycket stiger igen, såsom nya utbudsstörningar, att kronan fortsätter att försvagas eller att företagens prissättningsbeteende inte normaliseras som väntat.

Reviderade prognoser

För första gången sedan i november lämnar Riksbanken nya prognoser för styrräntan och inflationen.

Riksbanken prognostiserar att styrräntan sjunker till 3,8% i år, från tidigare 4,1% och fortsätter ned till 3% 2025, från tidigare 4,0%.

Vidare spår Riksbanken en KPIF-inflation på 2,3% i år, från tidigare 2,3%. För nästa år väntas en KPIF-inflation på 1,9% nästa år, från tidigare 1,7%.

BNP-prognosen för 2024 höjs till 0,3%, från -0,2%, medan prognosen för nästa år ligger kvar på 1,9%.

LÄS MER: Experterna om inflationen: Allt som glittrar är inte guld

LÄS MER: Storbankerna: Så agerar Riksbanken på onsdag

Dela med dig