Aktiespararna

Aktierna som spararna bottenfiskar

Av Elin Hanspers
29 februari 20245 min lästid
Spararna har bottenfiskat under februari.
Nordnet ser stort sug efter strukturella trender hos spararna och såväl Nvidia som Saab lockar Nordnets och Avanzas sparare i februari. Samtidigt lockar även bottenfiske.

Börsåret inleddes dystert men i februari vände humöret upp igen.

”Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI) är upp 7% sedan botten i januari. Från årsskiftet är index däremot bara upp ett par procent. Jag tycker att det säger mycket om den marknad vi befinner oss i just nu. Det finns en underliggande optimism samtidigt som både enskilda aktier och index möter stora kortsiktiga svängningar”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att ränte-och konjunkturoron dock fortfarande kastar sin skugga över börsen och att spararna letar aktier som är inne i en stark trend oberoende av konjunkturen eller ränteutvecklingen.

”Suget efter bolag som kan leva på strukturella trender är stort, och det ser vi bland annat i Saab. I samband med krigsutbrottet för två år sedan ökade intresset för aktien och nu ser vi något av en andra popularitetsvåg. På ett år har antalet ägare av aktien via Nordnet ökat med över 80%”, säger Frida Bratt.

Även Nvidia rider på en mycket stark trend.

”Nvidia lyckades överträffa de skyhöga förväntningarna med sin rapport, och det gav marknaden råg i ryggen att fortsätta hoppas på AI-racet. Trots en helt fenomenal uppgång för Nvidia-aktien väljer spararna att köpa mer i februari – man ser till den enorma tillväxt som väntas för bolaget”, säger hon.

Även hos Avanza intar såväl Saab som Nvidia topplistan, på plats två och tre efter Handelsbanken.

”6 av de 10 mest köpta aktierna har gått plus sedan årsskiftet och är också upp sedan deras årsbokslut presenterats. De två utländska jättarna NVIDIA och Novo Nordisk sticker ut med uppgångar på 59 respektive 20 procent sedan årsskiftet. Gemensamt för de två är att de slog högt ställda förväntningar”, säger Philip Scholtzé.

Spararna bottenfiskar

Under månaden bottenfiskade också spararna, noterar såväl Avanza som Nordnet.

”Bolag som tidigare varit aggressiva förvärvare och nu möter tuffare tider står inte särskilt högt i kurs på marknaden, och när Embracer flaggade för att man inte kommer lyckas minska nettoskulden som planerat straffades aktien hårt. Men privatspararna har förtroende för vd Lars Wingefors och köper i nedgången, säger Frida Bratt.

”Bland de mest köpta hittar vi fyra bolag där många uppenbart letar bottennivåer. Betsson som var upp tvåsiffrigt sedan nyår sjönk lika hårt efter att ha lämnat rapport. Även Embracer, Intrum och Boliden har alla backat sedan sina senaste rapportsläpp och är kraftigt ned sedan årets början. Den som letar efter botten på aktiehavet måste ta ett djupt andetag och vara beredd på att behöva studsa upp från sand”, fortsätter Philip Scholtzé.

Här säljer spararna

På listorna över de mest nettosålda aktier hamnar bland annat Hexatronic.

”Hexatronic hade redan vinstvarnat inför det fjärde kvartalet, men hårt prövade aktieägare fick äntligen något att glädjas åt när själva rapporten utlöste ett lättnadsrally. Då passade dock uppenbarligen också många sparare på att lämna skeppet”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza toppar annars Volvo Car, Evolution och Kindred.

”Den svaga svenska kronan öppnar för bud från utländska investerare som ser röda prislappar på Stockholmsbörsen. I februari blev det publikt att Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2 till en europeisk telekomkoncern och Tele2 är nu en av månadens mest sålda aktier. Samtidigt fortsätter spararna att sälja Kindred som i januari fick ett bud på 130 kr per aktie, och vars aktiekurs sedan dess fortsatt stiga för att sedan stanna av en bit under budkursen”, säger Philip Scholtzé.

Mest köpta hos Nordnet

 1. Investor
 2. Saab
 3. Handelsbanken
 4. Nibe
 5. Betsson
 6. Embracer
 7. Volvo
 8. Intrum
 9. Nvidia
 10. Nordea

Mest köpta hos Avanza

 1. Handelsbanken A
 2. Saab
 3. Nvidia
 4. Betsson
 5. Investor B
 6. Embracer
 7. SEB A
 8. Novo Nordisk B
 9. Intrum
 10. Boliden

Mest sålda hos Nordnet

 1. Neobo
 2. Fortnox
 3. Hexatronic
 4. Mestro
 5. Cint Group
 6. Clas Ohlson
 7. Mips
 8. Sandvik
 9. EQT
 10. Rusta

Mest sålda hos Avanza

 1. Volvo Car
 2. Evolution
 3. Kindred
 4. Fortnox
 5. Tesla
 6. Lam Research
 7. Tele2 B
 8. Hexatronic
 9. New Wave
 10. Securitas

LÄS MER: Teknikjättar lockar fondspararna

LÄS MER: Mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen


Dela med dig