Aktiespararna

Mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen

Av Eric Emanuelsson
16 februari 20246 min lästid
Vi går igenom de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen.
Vilka är Stockholmsbörsen mest blankade aktier just nu? Och hur har bolagens Q4-rapporter sett ut? Här har du alla svaren.

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet är snart avslutad, och därför kan det vara intressant att se vilka aktier som just nu tillhör de mest blankade på Stockholmsbörsen.

Mest blankade aktierna just nu

Bolag
Totalt blankat kapital
SBB Norden B- 16,15%
Scandic Hotels Group- 14,67%
JM- 14,13%
Intrum- 13,85%
Elekta B- 10,93
Sinch- 10,26%
Mips- 10,12%
Hexatronic Group- 9,45%
Orrön Energy- 9,04%
Securitas B- 8,73%

Källa: Holdings

I vanlig ordning så är det SBB B-aktien som toppar listan, där drygt 16% av det totala kapitalet är blankat.

Bolaget har inte lämnat sin Q4-rapport än men har ändå en stark börsvecka bakom sig med plus 9%. Dock är aktien ned drygt 23% sedan årsskiftet och har ju - som de flesta vet - haft en bedrövlig kursresa de senaste åren.

På andra plats hittar vi Scandic Hotels Group. Aktien föll något på sin Q4-rapport men repade sig sedan, för att under de senaste dagarna falla ned ännu mer. Bolaget ökade omsättningen under det fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan men föreslog ingen utdelning.

JM levererade en "spretig" rapport

På tredje plats hittar vi JM vars aktie steg något på börsen under rapportdagen. Rörelseresultatet kom in på minus 90 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med analytikernas snittprognos om 205 miljoner kronor. Utdelningen slaktades också. Bolaget sålde dock fler bostäder under kvartalet än vad marknaden hade trott och kassaflödet från den löpande verksamheten ökade mer än förväntat.

”Rapporten är väldigt spretig skulle jag säga. Men jag tycker försäljningen var lite bättre än väntat och antalet produktionsstarter uppgick till 740, vilket var 60% bättre än väntat. Samtidigt finns det frågetecken kring bland annat lönsamheten, sa Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank efteråt.

Intrums kollaps

På fjärde plats över de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen ligger Intrum.

Aktien har kollapsat under den senaste månaden och noterar en nedgång på drygt 46% under perioden.

Nedgången beror bland annat på att bolaget fick sänkt kreditbetyg av både Moodys och S&P, efter att man sålt tillgångar för 11,5 miljarder kronor till Cerberus.

Kort senare slopade SEB sitt köpråd på aktien och skrev att Intrum kan få problem med likviditeten nästa år ifall inte något görs. Vår analytiker Jan Lindroth skrev även i en kommentar att det finns en risk att Intrum kapsejsar längs vägen.

På femte plats hittar vi Elekta. Bolaget har inte kommit med sin Q4-rapport än men har haft en stark vecka på börsen med plus drygt 5%. Sedan årsskiftet är den dock ner med ungefär samma siffra och nyligen kom Handelsbanken ut med en analys där de berättade att de sänker Elekta till behåll inför rapporten, då de tror på en svagare orderingång.

Sinch kan få fart på organiska tillväxten

På sjätte plats över de mest blankade aktierna just nu finner vi småspararfavoriten Sinch. Aktien studsade upp efter Q4-rapporten och noterar en uppgång om drygt 16% senaste veckan. Rapporten kom in över förväntan och David Lindström, analytiker på Strand Fonder, sa i en intervju med oss på Aktiespararna att han spår att Sinch kan få fart på den organiska tillväxten om några kvartal.

På sjunde plats finns Mips. Marknaden skickade upp aktien ganska bra efter rapporten, men sedan dess har aktien fallit ned något igen och är minus drygt 4% senaste veckan.

Vår analytiker Robert Andersson sa i Aktiespararnas podd "Aktiepodden" att Q4-rapporten inte var imponerande och betonade bland annat att omsättningen kom in på minus 15%, trots väldigt enkla jämförelsetal.

”De har kanonprodukter, men det hjälper ju inte när det går så här dåligt. Nu så rapporterar man i Q4 och då har man kommit igenom mer än ett år som har varit supersvagt och då tänker man att nu kanske vi kan börja växa på från den här väldigt låga nivån men icke”, sa han då.

Hexatronic har rusat

På åttonde plats finns Hexatronic- en aktie som kollapsade under 2023 efter att bolaget vinstvarnat flera gånger om. Men Q4-rapporten var över marknadens förväntningar och aktien rusade och har fortsatt i samma trend. Den senaste veckan är aktien upp nästan 50%.

Vår analytiker Jan Lindroth konstaterade i en kommentar efter rapporten att det kan vara bottenkänning för småspararfavoriten och att ledningen guidar för ett bättre andra halvår 2024.

"Aktien steg nästan 8% inför rapporten och stiger nästan 20% vid börsöppning i dag. Aktien och ledningen dras dock med ett stort negativt förtroendekapital, varför utsagor om att det kan ljusna andra halvåret 2024 får tas med en nya salt. Med två vinstvarningar inför ett kvartal måste man undra hur bra koll ledningen har på sin egen marknad. Men om 2024 innebär bottenåret är det nu man ska kliva på aktien", skrev Lindroth.

Securitas kom in bättre

På nionde plats över de mest blankade aktierna finner vi Orrön Energy. Aktien sjönk ganska rejält när Q4-rapporten släpptes. Detta då bolaget redovisade minskade omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan, samtidigt som rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst. Aktien har dock repat sig och står nu på ungefär samma nivå som innan Q4-rapporten släpptes.

På tionde plats finner vi Securitas. Marknaden skickade upp aktien efter Q4-rapporten, då skuldsättningen har börjat komma ner efter förvärvet av Stanley Security.

Bolaget har också som mål att nå 8% rörelsemarginal i slutet av 2025. Nu ligger man på 6,8% och 7-8% i organisk tillväxt.

"Kan man fortsätta med bara några procents organisk tillväxt och få marginalerna mot det här målet då finns det nog gaska god kurspotential även framöver", sa vår analytiker Robert Andersson.

LÄS MER: Att blanka en aktie- vet du vad det betyder?

Marknadsanalyser

Dela med dig