Aktiespararna

Inflationen i EMU sjönk mindre än väntat

Av Elin Hanspers
1 mars 20242 min lästid
Inflationen i euroområdet bevakas noga av ECB.
Inflationsnedgången i eurozonen i februari var oväntat liten.

Inflationstakten, HKIP, i euroområdet sjönk på årsbasis till 2,6% i februari, att jämföra med 2,8% i januari, visar preliminära beräkningar presenterade av EU:s statistikbyrå Eurostat. Utfallet var dock högre än väntade 2,5%, enligt analytikerkonsensus.

Kärninflationen sjönk till 3,1%, jämfört med 3,3% i januari. Väntat var 2,9%.

Siffrorna anses vara vägledande ECB:s räntesänkningar. ECB:s nästa räntebesked väntas torsdagen den 7 mars. Den viktigaste styrräntan väntas då lämnas oförändrad på 4%.

Tidigare i veckan uttalade sig ECB-chefen Christine Lagarde om att hon väntar sig att den pågående inflationsnedgången fortsätter.

Ingen game changer för ECB

I en kommentar skriver SEB att dagens siffror antyder en mer gradvis nedåttrend än väntat.

"Sammantaget är skillnaden jämfört med våra förväntningar relativt liten. Men även om siffrorna uppenbarligen tyder på en fortsatt avtagande trend i inflationstakten är den lite mer successiv. Men eftersom ECB har fokuserat mer på resultatet av lönesättningen senare under våren är dagens läsning i viss mån av mindre betydelse", skriver de.

Även Handelsbanken pekar i sin kommentar på att ECB nu fokuserar på löneavtalen.

"Även om dagens siffror inte nådde upp till marknadens förväntningar på en disinflation så var det ingen game changer för ECB", skriver de.

LÄS MER: USA-inflationen i linje med förväntningarna

LÄS MER: Experten om makrosiffran: Stor lättnad för RiksbankenDela med dig