Aktiespararna

I eftermiddag kommer viktiga siffrorna - så tror banken om utfallet

Av Jessika Bouveng
11 juli 20241 min lästid
Amerikanska inflationssiffrorna för juni presenteras i eftermiddag. SEB tror att utfallet närmare sig Feds mål, men når inte hela vägen.

Klockan 14:30 idag kommer det amerikanska inflationssiffror för juni månad. I maj kom inflationen in lägre än väntat och på årsbasis steg KPI, 3,3%, mot aprilutfallet om 3,4%. Enligt Bloomberg analytikerkonsensus väntades en ökning på 3,4%.

SEB skriver idag i ett morgonbrev att de tror att även siffrorna i juni drar åt det lägre hållet.

“Varuprisinflationen har redan gett med sig och vi tror att avtagande prisökningar på bl.a. bilförsäkringar och en gradvis fallande löneökningstakt kommer att bidra till att också den betydligt segare tjänsteinflationen fortsätter nedåt”, skriver de.

En bit kvar till målet

Banken tror samtidigt att siffrorna inte kommer att komma ned hela vägen till Federal Reserves mål. SEB noterar att centralbankschefen Jerome Powell i sitt anförande till senaten sa att han vill se ”more good numbers” innan det går att sänka räntan.

SEB konstatera också att dagens siffror kommer att summera “ett dramatiskt första halvår för USA-inflationen och förväntningarna på Feds räntepolitik”. Årets första kvartal präglades av flera inflationsöverraskningar som gjorde att nästan alla förväntade räntesänkningar under 2024 försvann.

LÄS MER: Amerikanska inflationen lägre än väntat - "Rätt riktning på vägen mot Feds mål"

LÄS MER: Experterna: Så blir de nya inflationssiffrorna

Dela med dig