Aktiespararna

Experterna: Glöm sänkning i mars - då kommer den

Av Elin Hanspers
15 januari 20244 min lästid
Från vänster: Jens Magnusson, chefsekonom på SEB och Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken.Foto: Pressbild
Inflationen sjunker i Sverige. KPIF-siffran landade på 2,3% i december, vilket var mycket lägre än november-siffran som låg på 3,6%. Samtidigt var 2,3% något högre än det förväntande 2,2%. Experterna ger nu sin syn på när första räntesänkningen kan komma.

Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) sjönk från 3,6% i november till 2,3% i december. Det var något högre än väntade 2,2% enligt Bloomberg analytikerkonsensus. Riksbankens prognos låg på 2,1%.

"Inflationen enligt KPIF sjönk från 3,6 till 2,3 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan juli 2021. Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

KPIF exklusive energi kom in på 5,3%, från 5,4% i november. Väntat var 5,2%.

Högre priser inom rekreation och kultur

Inflationstakten enligt KPI, det vill säga förändringen i KPI från samma månad föregående år, kom in på 4,4%. Detta är en nedgång från november, då inflationstakten var 5,8%.

Främst påverkades inflationstakten i december av högre priser inom rekreation och kultur, skriver SCB. Bland annat paketresor steg i pris, men även restaurangbesök och logitjänster har ökat i pris de senaste 12 månaderna.

Dessutom bidrog dyrare boendekostnader till inflationstakten.

"Detta berodde främst på ökade räntekostnader för hushållens bolån samt höjda avgifter för hyres- och bostadstadsrätter. De ökade boendekostnaderna motverkades av att elpriserna har minskat med 38,9 procent sedan december 2022", skriver SCB.

Reaktioner på inflationssiffrorna

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist uppmärksammar inflationsutfallet i en tweet på X:

"Välkommet inflationsfall men lite högre än väntat. Riksbank 0.3%-enh från 2%-målet. Goda utsikter för att målsnöre snart spräcks. KPIF 2.3% (förv 2.1%föreg 3.6%) KPIF exkl energi 5.3% (5.1%5.4%) Räkna med viss rekyl i jan-siffran. Marknad: 50% sannolikhet för marssänkning", skriver han.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand, ser positivt på dagens siffror.

"Dagens inflationssiffror är ett mycket positivt besked för hushållen och företagen. Inflationen går åt rätt håll. Det är ett tydligt bra besked för svensk ekonomi med en inflationsnedgång – nu kvarstår två viktiga faktorer för hur svensk ekonomi kommer att utvecklas framåt, det ena är hur snabbt den första räntesänkningen kommer från Riksbanken och vilka utrymmen som en lägre inflation öppnar upp för finanspolitiken och eventuella reformer", säger hon.

Hon pekar på att vi är nära inflationsmålet och att räntesänkningar är i sikte. Dock kvarstår flera osäkerhetsfaktorer.

"En joker i leken är energipriserna. De steg ökade från november till december, men är betydligt lägre än i december 2022", säger Shoka Åhrman.

Nordea menar att de högre än väntade siffrorna inte ändrar den övergripande bilden om att inflationen är på väg ned.

"KPIF-inflationen kommer att stiga i januari, men därefter falla och ligga runt tvåprocentsmålet, vilket innebär att Riksbanken kan lätta på bromsen. Vi ser en första räntesänkning i maj", skriver banken.

Swedbank: Räntan sänks i maj

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson uppger för TT att en tidig räntesänkning nu sannolikt inte är att räkna med:

"Alla tidiga gissningar på en räntesänkning redan i mars gäller nog inte, snarare senare i vår eller i försommar", säger han.

Även Handelsbanken är inne på samma spår och bankens ekonom Johan Löf skriver i ett marknadsbrev att den första räntesänkningen lär komma först i augusti.

Swedbank väljer att ändra sin prognos under morgonen och tror att räntan sänks i maj, tidigare prognos var i juni.

Storbanken spår att den svenska centralbanken sänker räntan tre gånger i år och två gånger nästa år.

"De senaste månadernas fallande inflation, tillsammans med en starkare krona, öppnar upp för en mjukare Riksbank. Vi reviderar därför v2år prognos och räknar nu med tidigare och fler sänkningar av styrräntan i år, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

LÄS MER: Storbankerna: Så mycket faller inflationen

LÄS MER: Nya prognosen: Så låg är styrräntan i slutet på året

Dela med dig