Experterna om inflationssiffran: "Dra inte i för stora växlar"
USA:s inflation, mätt som KPI, uppgick till 3,5 % i årstakt vilket var över väntade 3,4 % enligt en analytikersammanställning från Bloomberg. Kärn-KPI kom in på 3,8%, jämfört med väntade 3,7%. I februari var årstakten 3,8%.
”Det blev ytterligare en månad med amerikanska inflationssiffror som överraskade åt fel håll. Och vi ser ganska tydliga reaktioner. Kronan tappar mot euron med 8 till 10 öre, amerikanska långräntorna går upp med 13-14 punkter”, säger SEB:s chefekonom Jens Magnusson.
Förväntningarna vad gäller räntesänkningar från Fed:s sida får sig också en törn.
”I stället för tre räntesänkningar om 75 punkter under 2024 lutar det nu mest åt två sänkningar om totalt 50 punkter”, säger Jens Magnusson.
Dra inte i några stora växlar
Samtidigt menar Magnusson att man ”får vara lite försiktig med tolkningarna”.
”Hyrorna har en längre tid legat och tryckt upp KPI- inflationen. Även en sådan sak som bilförsäkringar bidrar mycket till den här höga siffran. Båda de sakerna väger betydligt mindre i det andra inflationsmåttet – PCE-måttet som är det mått som Fed har som sitt huvudmått. Och PCE (Personal Consumption Expenditures) som kommer om någon vecka kan visa sig vara lägre än KPI-siffran och CPI-siffran”, säger Magnusson och tillägger:
”Poängen är att man inte ska dra alltför långtgående slutsatser. Det är delvis andra saker som Fed tittar på.”
Robert Boije, chefekonom på SBAB, är inne på samma linje.
”Jag skulle inte dra några stora växlar på det här för svensk del. Det är klart att det hade varit bättre om siffrorna kommit in lägre än väntat, men en tiondel hit eller dit – det är inte avgörande. Och om man ser vad det betyder för svensk del – man måste skilja på inflationstrycket i USA och i Sverige. Det är helt andra faktorer som håller uppe inflationen i USA.”
LÄS MER: Inflationen i USA högre än väntat
LÄS MER: Så tror experterna om amerikanska inflationen