Aktiespararna

Kvalitet uppskattas i stökig tid

7 oktober 20218 min lästid
Börsen fortsätter att vara väldigt volatil och uppdagar tenderar att följas av större nedgångsdagar. Den energikris som blossat upp får ses som det största hotet på kort sikt mot börsen och även de inflationsimpulser det medför skapar frågetecken kring framtiden.

Missade du förra veckans inlägg? Läs det här

Marknadsläget just nu

Vi är sannolikt i ett läge där marknaden framöver komma vara tuffare mot bolag med röda siffror, svaga kassaflöden och balansräkningar, där en stark story inte räcker på samma sätt som tidigare. Detta främst på grund av att räntorna på allvar ser ut att efter 25 år av nedåtgående trend nu vända upp.

Det skapar en annan dynamik för finansiella tillgångar och något vi måste vara medvetna och beredda på framöver.

Titta bara på alla cleantech-bolag. Powercell, Azelio, Climeon, SaltX, etc etc. Eller ett AegirBio som är ner 70 procent på en månad. Bolag som har lika många småsparare som ägare som nedan bolag vi plockar in. Det säger ändå en del om folks syn på risk (eller totala avsaknaden av densamma) för tillfället.

Börsen just nu

Med risken att några tycker att vi nu greppar efter halmstrån i jakten på optimism så tror vi ändå att efter några tuffa veckor så såg vi början på en lite längre uppgång på börsen fr.o.m. igår. Vi navigerar åtminstone efter det. Varför?

1. Vi har nu fått en korrektion på flera håll på marknaden och säljarna har fått dominera handeln ett tag med kraftigt översålda nivåer till följd.

2. Den tekniska analysen visar att börsen som helhet befinner sig på översålda nivåer där den brukar kunna studsa tillbaka men framför allt har vi ett starkt stödområde kring 2200 på OMXS30, en nivå som höll emot igår och där köpare tydligt kom in.

3. Flertalet sentimentsindikatorer indikerar att det kan vara läge gå emot den rädsla som råder

4. Vi går in i en säsongsmässigt stark period där blickarna alltmer vandrar mot nästa år, och där ser det alltjämt ljust ut.

5. Förväntningarna inför Q3 har sannolikt justerats ner generellt men frågan är egentligen hur mycket vinsterna för bolagen har hämmats på slutet och om outlook blir så svag som många verkar tro. Det är givetvis olika för olika sektorer men vi tror att det finns möjligheter att överraska på uppsidan i större utsträckning nu än tidigare.

Nu över till portföljen

Sandvik

För några veckor sedan skrev vi att vi följde verkstadssektorn lite mer intensivt i jakten på ett gynnsamt ingångsläge i någon av aktierna, där vi framför allt lyfte fram vad vi kallar för ”value-verkstad”. Helt enkelt lågt värderade verkstadsbolag, exempelvis Volvo, SKF och Sandvik.

Sandvik har sedan dess varit huvudspåret och med en nedgång på 10 procent på kort tid så tycker vi nu att risk/reward känns tämligen attraktivt i nuläget.

Vi gillar aktien av flera anledningar:

  • Först och främst så ser vi goda tillväxtmöjligheter under nästkommande år, där de underliggande marknader som bolaget har exponering mot ser ut att fortsatt piggna till.
  • Då pratar vi om bil- och flygindustrin men kanske framför allt gruvindustrin där investeringsbehovet alltjämt är stort världen över och bolagets orderingång signalerar även den stark efterfrågan, framför allt inom kopparinvesteringar.
  • Att aktien handlas till en så pass stor rabatt gentemot många peers tror vi delvis beror på en så kallad konglomeratsrabatt, något vi tror kommer att suddas ut i närtid i takt med att marknaden tittar mer på de avknoppningar som förväntas ske under nästa år.
  • En särnotering av stålverksamheten kommer allt närmre, vilket borde agera trigger i aktien.
  • Även att göra en ”Atlas Copco”, som satte sin gruvdel Epiroc på börsen, är sannolikt att vänta. Epiroc och Sandviks gruvdel står tillsammans för nästan hela världsmarknaden. Epiroc handlas till p/e 30 på 2021 års estimat.
  • Alltså, vi argumenterar för att delarna i bolaget är värda mer än vad de är ihop och att när det sker en förändring på fronten så kommer det synliggöra större värden i bolaget.
  • Vi ser även goda möjligheter till värdeskapande förvärv framöver.
  • Riskerna i närtid bedöms ligga i hur konjunkturen fortsätter att utvecklas samt att det kan föreligga risk att förvärvskostnader från tidigare genomförda förvärv kan komma att pressa resultatet mer än väntat nu när Q3an ska presenteras om ett par veckor.

Värdering och slutsats


Gul linje är Sandviks framåtblickande p/e-tal (kommande 12 månader) fem år bakåt i tiden. Lila linje är sektorn som helhet. Som vi ser så har värderingsgapet vidgats på slutet, en trend som vi tror ska reversera.

  • Konsensus förutspår en omsättningstillväxt kring 12 % nästa år och en marginal som fortsätter norrut mot 20 %. Det finner vi fullt rimligt. Räknar vi med det så landar bolagets vinst per aktie på 13 kronor, vilket innebär ett p/e-tal på 15-16 för nästa år. Det är attraktivt. Skuldjusterar vi och sätter det i relation till ebit så ligger den siffran på 12x.
  • Sammantaget lockar aktien och vi tror på en uppstuds på 20 % i aktiekursen efter en korrektion nedåt på 10 % och i dagens marknadsläge föredrar vi kvalitet med starka kassaflöden till en låg värdering. Det får vi i Sandvik.
  • Att aktien studsat upp senaste två dagarna är givetvis irriterande när vi hängt över köpknappen men så kan det vara ibland. Uppsidan är fortsatt god.
  • Positionen utgör 7,5 % av portföljen och aktien köps in till kursen 206 kronor

Fabege

Restriktioner och rekommendationer med anledning av Covid-19 har just upphört. Vi ska kunna leva normalt igen. Det gäller inte minst på jobbet eller på kontoret.

Fabege, med fokus på kontor och i ökande utsträckning också bostäder, fick stryk på börsen när pandemin slog till våren 2020. Aktien handlades för två år sedan på nivån över 160 kronor. Sedan dess har det långsiktiga substansvärdet fyllts på med 20 kronor till 165 kronor per aktie.

Aktien steg inför och efter halvårsrapporten tidigt i juli för att till sist nå 160 kronor i mitten på augusti. Den står nu närmare 30 kronor lägre. Det har skett utan särskilda nyheter annat än att halvårsutdelningen på 1,80 kronor skildes av i slutet på september. Mer allmänt är det alltså en skepsis vad gäller efterfrågan på kontorslokaler som ligger bakom aktiemarknadens nedvärdering.

Hög efterfrågan med stigande hyror och då även växande driftsöverskott höjer värdet på fastighetsbolag. Den trenden pekar fortfarande upp. Men i Fabege är stadsutveckling det mest spännande. Här växer nya attraktiva stadsdelar som Arenastaden och Haga Norra upp, Hammarby Sjöstad utvecklas vidare och längre i söder, men också med snart mycket bra kommunikationer, förvandlas Flemingsberg till en stor, attraktiv närstad. Alfa Lavals beslut i september att 2025 flytta sitt huvudkontor från Nacka till Flemingsberg är ett tydligt tecken på att Fabege gör rätt.

Det nyss, 6:e oktober, annonserade förvärvet av bostadutvecklaren SHH Bostad tillför kompetens inom främst bostäder vilket ökar möjligheterna för Fabege att ta byggrätter på bostadssidan hela vägen i mål. Det är värdeskapande i närtid och kommande år.

Värdetillväxten 2019, i långsiktigt substansvärde justerat för lämnad utdelning, blev 18 procent. Under 2020 och 2021 ligger takten på 9 % vilket är bra i en lågräntemiljö.

VD Stefan Dahlbo var i halvårsrapporten optimistisk inför Q3. Han kan sin sak. Vi är också optimister inför Q3-rapporten som kommer den 20:e oktober. Detsamma gäller på längre sikt. Fabege är tunga på kontor men påminner i mycket om entreprenörsledda Wallenstam. Aktien borde strax handlas på 165 kronor igen och klättra vidare därifrån.

Aktien plockas in till kursen 135,4 och positionen utgör 7,5 % av portföljen.

Portföljen i sin helhet efter inköpen


Håll huvudet kallt!

Dela med dig