Aktiespararna

Nordea: Klokt att avvakta med att binda räntan

Av Elin Hanspers
4 juli 20241 min lästid
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Nordea menar att det är klokt att avvakta med att binda räntan. Det framgår av senaste boränteprognosen.

I prognosen skriver storbanken att Riksbanken i sitt senaste penningpolitiska protokoll öppnar för fler räntesänkningar, åtminstone tre stycken, i höst.

”En räntesänkning i augusti ter sig nu mycket trolig och Nordeas bedömning är att den följs av styrräntesänkningar på alla återstående möten i år. Det skulle i så fall innebära en styrränta på 2,75 procent till årets slut”, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nordea tror att inflationen kommer att falla under målet redan vid nästa inflationsutfall och att den kommer att förbli där under överskådlig tid, vilket är något lägre än vad Riksbanken räknar med i sitt huvudscenario. Det talar för att räntan kommer att sänkas ytterligare.

”Inte heller kronan tycks längre sätta käppar i hjulen för Riksbanken, utan den kan tänkas gå före den europeiska centralbanken igen då kronan stod emot bra förra gången”, skriver Annika Winsth.

Avvakta med att binda boräntan

Nordea menar att även räntor med längre löptider väntas falla tillbaka något i närtid. Därför kan det vara klokt att avvakta med att binda räntan på bolån en tid. Dock väntas boräntor med bundna räntor ligga under den rörliga bolåneräntan under hela prognosperioden.

LÄS MER: Thedéen: Mer troligt med tre räntesänkningar än två

LÄS MER: Efter Riksbankens räntebesked – då väntas nästa sänkning


Dela med dig