Aktiespararna

Nordea: Dörren inte helt stängd för en räntesänkning i juni

Av Elin Hanspers
7 juni 20242 min lästid
Nordeas Torbjörn Isaksson.
Nordea tror på en kraftigt minskad inflation i början av sommaren och utesluter inte att Riksbanken sänker räntan även i juni.

I en marknadskommentar skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson att banken väntar sig en inflation på 2,0% i maj – långt under Riksbankens prognos om 2,6%. KPIF exklusive energi väntas hamna på 2,6% - jämfört med Riksbankens 2,9%.

Han skriver att den viktigaste faktorn på nedsidan är elpriserna, som också väntas vara låga kommande månader. Matpriserna väntas också peka nedåt medan hyrorna väntas ha gått åt andra hållet. Vidare kan hotellpriserna ha stigit mer än vanligt i maj, då flera stora evenemang gick av stapeln. Detta kan även ha bidragit till högre priser på flygresor. Men med tanke på hur liten del av KPIF-korgen som utgörs av hotell och flygresor väntas detta ha en liten effekt.

”Vi väntar oss att inflationen faller ytterligare under kommande månader. Vår preliminära prognos för KPIF i juni är så låg som 1,2% och markerar startskottet för en lång period av en inflation under tvåprocentsmålet, i linje med Riksbankens alternativa scenario”, skriver Torbjörn Isaksson och fortsätter:

”Den kraftiga avvikelsen från Riksbankens huvudscenario innebär att en räntesänkning i juni inte helt kan uteslutas., speciellt inte sedan kronan har stärkts den senaste tiden. Hursomhelst så stödjer det vår syn på fler räntesänkningar 2024 än vad Riksbanken just nu signalerar.”

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Dela med dig