Aktiespararna

Nordea: Räntor med längre löptider kan studsa upp i närtid

Av Elin Hanspers
28 augusti 20242 min lästid
Nordeas Annika Winsth.
I sin senaste boränteprognos skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth att räntor med längre löptider har fallit i kölvattnet av väntade lägre centralbanksräntor.

Nordeas Annika Winsth noterar i sin senaste boränteprognos att den väntade septembersänkningen från den amerikanska centralbanken Federal Reserve har gjort att räntor med längre löptider under sommaren har fallit runt om världen.

”Räntor med längre löptider föll möjligen väl mycket, vilket kan få dem att studsa upp något i närtid. Därefter förväntas de gå sidledes resten av året, vilket talar för att boräntor med längre löptider inte kommer ned så mycket mer”, skriver hon.

I augusti sänkte Riksbanken räntan till 3,50%. Därefter har ett antal banker sänkt sina bolåneräntor.

”Flera hypoteksinstitut sänkte de kortaste räntorna före Riksbankens sänkning då den var väntad och prissatt i marknaden. I samband med Riksbankens besked kom ytterligare sänkningar från hypoteksinstituten. Hushållen fick därmed ta del av räntesänkningen rekordsnabbt”, skriver hon.

Riksbanken har signalerat ytterligare två till tre sänkningar under året. Nordeas prognos ligger på tre sänkningar ner till 2,75% vid årsskiftet. Efter detta menar banken att styrräntan sänks till 2,50% i början av nästa år, men den kan under året komma att sänkas så lågt som till 2,00%.

Bundna räntor har slagit i botten

I Nordeas boränteprognos har bundna listräntor på 2 och 5 år redan bottnat. Dagens nivåer ligger på 3,78 respektive 3,74%. I december 2025 väntas listräntan på 2 år ha ökat något till 3,80% och listräntan på 5 år stigit till 4,25%.

Annika Winsth menar också att det är lite som talar för att räntor med längre löptid ska ner mer och pekar på att dessa räntor är mest intressanta för hushåll som sitter med stora skulder och har små marginaler.

”Å andra sidan förväntas den rörliga boräntan fortsätta ned med ytterligare 1-1,50 procentenheter det närmaste året. Det räcker dock inte för att på pappret komma under boräntor på upp till fem år. Få hushåll väljer idag, trots det, att binda sina bolån. Sannolikt för att de hoppas på fallande korta räntor”, avslutar hon.

LÄS MER: Swedbank: Så mycket stiger bopriserna 2025 och 2026

LÄS MER: Fyra misstag svenskarna gör med sitt bolån

Dela med dig