Ny undersökning: Svenska matpriser stiger inte mer än i övriga Europa

Av Jessika Bouveng
26 mars 20252 min lästid
Det är inte många som har undgått debatten om de svenska matpriserna de senaste veckorna. Enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar skiljer sig dock inte svenska matpriser från övriga europeiska.

De stigande svenska matpriserna har varit på mångas läppar de senaste veckorna. För många hushåll väger matkvittona tungt i plånboken och de upprörda känslorna gick så långt att flera valde att bojkotta matjättarna under förra veckan.

Enligt en färsk kartläggning från Länsförsäkringar sticker dock inte de svenska matpriserna ut särkilt mycket om man jämför med övriga Europa. Enligt undersökningen följer priser i matbutikerna den internationella prisutvecklingen på livsmedel, som har ökat kraftigt det senaste året.

”Vi ser nästan identiska prisökningar i Sverige och på kontinenten. Under de senaste fem åren har svenska matpriser stigit med 32 procent, medan de har ökat 31 procent i euroområdet. Även under 2022 då priserna sköt i höjden, var det ingen skillnad mellan Sverige och övriga Europa”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar och fortsätter:

”Prisuppgången på senare tid är än så länge betydligt mindre än under 2022, då matpriserna steg totalt 22 procent. Men den här gången stiger priserna från en högre nivå, vilket sätter förnyad press på hushållens plånböcker.”

Länsförsäkringar skriver att den främsta anledningen till en dyrare svensk matkasse är stigande priser på världsmarknaderna. Internationella matpriser har sedan ett år stigit med 12% samtidigt som en svensk matkasse blivit ungefär 4% dyrare.

”Mönstret den här gången påminner faktiskt om hur det såg ut för tre år sedan. Efter pandemin steg priserna på världsmarknaden våldsamt, vilket påverkade priserna i svenska butiker med några månaders eftersläpning. Samma sak sker nu fast i avsevärt mindre skala”, säger Alexandra Stråberg.

Svenska kronan dämpar uppgången

Vad som skiljer sig nu om man jämför med tidigare stegringar är att Sverige ser ut att komma undan mer lindrigt. De prisökningar vi såg efter pandemin påverkades till exempel också av utbudsstörningar och fraktkostnader, något man inte ser nu. Dessutom har den svenska kronan stärkts den senaste tiden vilket dämpar internationella prisuppgångar för svenska inköpare.

LÄS MER: "Ett hel annat sätt att se på inflationen"
LÄS MER: Experterna: Så kan utdelningssäsongen påverka den svenska kronan

Marknadsnyheter

Dela med dig