Aktiespararna

Nya listan: Bankens favoritaktier just nu

Av Eric Emanuelsson
7 september 20235 min lästid
Handelsbanken har uppdaterat sin lista över favoritaktierna bland småbolagen. Obs, bilden är en genrebild.
Handelsbanken har nu uppdaterat sin Småbolagslista – en lista på några av bankens aktiefavoriter bland de mindre och medelstora bolagen. Banken slänger nu ut Bergman & Beving och Inwido och tar tillbaka Camurus.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

I och med Handelsbankens uppdatering av Småbolagslistan består nu aktierna av sex favoriter: Camurus, Elekta, Embracer, Nederman, Lindab och Tietoevry.

Handelsbanken skriver att generellt så visade Q2-rapporterna för småbolagen på en mattad tillväxt och orderingång, vilket är en trend som banken förväntar sig kommer att fortsätta under det andra halvåret då jämförelsetalen blir alltmer utmanande.

Samtidigt är det ekonomiska klimatet som det är, med framför allt höga räntor, vilket minskar investeringarna och vilket också gjort att Handelsbanken har en defensiv prägel på Småbolagslistan.

Småbolagen handlas med rabatt

Banken konstaterar att småbolagen har gått sämre än storbolagen även under 2023 – en trend som började redan förra året.

”Efter ett par år med svag generell kursutveckling har småbolag för närvarande visst värderingsstöd då de handlas med rabatt jämfört med historiska värderingsmultiplar, men så länge som vi kan förvänta oss ett svagare risksentiment i marknaden lär inte gapet jämfört med storbolagen minska”, skriver man.

Vad det gäller valen av aktier som motiverar Handelsbanken Camurus comeback med att bolaget framgångsrikt lanserat Buvidal för behandling av opiatberoende i EU och Asien, och att i Q2 ökade antalet patienter i Europa med 63%.

”Vi ser stor potential för läkemedlet under många år framöver då Sobis partner Braeburn nu ska kommersialisera det i USA under namnet Brixadi. Givet förväntningarna om tvåsiffrig försäljnings- och vinsttillväxt är aktien attraktivt värderad”.

Ser stor kurspotential i Elekta

När det kommer till valet av Elekta skriver banken att ”givet den rekordstora orderboken (2,5 gånger större än försäljningen för helåret) och starkare produktportfölj är aktien attraktivt värderad och kurspotentialen bör vara stor”.

Banken konstaterar vidare att småspararfavoriten Embracer inte hade ett bra 2022 och att förtroendet för bolaget försvagades efter sänkta prognoser, uppskjutna spelsläpp och svagt kassaflöde.

”Men spelsläppen hittills i år – däribland Dead Island 2 och Remnant 2 – har varit mycket framgångsrika och med minskad investeringstakt bör kassaflödet åter bli positivt. I kommande rapporter räknar vi med att se att Embracer är ett tillväxtbolag i en tillväxtbransch”, skriver man lägger till att aktien är billig i nuläget.

Lindab-aktien kan ta fart

Lindab mötte en stark motvind från höga stål- och energikostnader under förra året, men Handelsbanken spår att kostnadspressen ska avta under 2023.

”Vilket bör ge bränsle åt den lågt värderade aktien”.

Banken fortsätter:

”Lindab har cirka 20% exponering mot bostäder, vilket väntas bli ett svagt segment i år. 80% va försäljningen går dock till segment där trenderna fortfarande är positiva.”

Vad det gäller Nederman, som är marknadsledare inom industriell luftfiltrering, skriver Handelsbanken att bolaget gynnas av starka trender inom arbetsmiljö.

”Vi räknar med att vinsttillväxten och marginalerna kommer få stöd av mer avancerade, digitala produkter/tjänster”.

Tietoevry - ett av världens mest undervärderade

Den sista favoriten bland småbolagen är Tietoevry. Handelsbanken skriver att man anser att bolaget är ett av världens mest undervärderade mjukvarukonglomerat. Man ser också positivt på den tänkta avknoppningen av Banking-verksamheten, då det kan lyfta fram mer av bolagets värde. Faktumet att avknoppningen flyttas fram ett kvartal till Q2 2024 är inget som oroar banken.

”Vi gillar kombinationen av en låg värdering och en stor andel återkommande intäkter. Tietoevry är väl förberett för att klara en nedgång i marknaden", skriver man.

Därför får Inwido och Bergman & Beving lämna

När det kommer till Inwido och Bergman & Beving – bolagen som får lämna Småbolagslistan – så motiverar Handelsbanken Inwidos exit bland annat med att vd Henrik Hjalmarsson ska lämna bolaget.

I början på veckan sänkte också banken sin rekommendation för Inwido till behåll (tidigare köp).

”Investerarna kommer sannolikt att vara försiktiga med att gå in i aktien innan vd-frågan är löst, och vi tror att det är mindre sannolikt att bolaget gör fler förvärv i mellantiden”, löd det då.

Bergman & Beving får lämna listan på grund av att banken vill minska sin byggexponering, även om Handelsbanken skriver att man tror att ”bolaget kommer att uppvisa högre marginaler och kassaflöde framöver.”

LÄS MER: Efter aktiens nedgång sen i våras - banken höjer till köp

LÄS MER: Storbankerna: Köp aktien efter rusningen

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig