Aktiespararna

Efter aktiens nedgång - banken höjer till köp

Av Eric Emanuelsson
7 september 20232 min lästid
Sobi-aktien har tappat 15% sedan årshögsta i april och Handelsbanken anser nu att aktien är attraktivt värderad. Banken höjer både sin kortsiktiga och långsiktiga rekommendation.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Swedish Orphan Biovitrum, även kända under namnet Sobi, är ett internationellt läkemedelsbolag.

Aktien började året starkt och toppade i mitten av april, efter det har den backat ganska rejält.

Handelsbanken skriver i en ny analys att nedgången har "skapat ett köptillfälle"

Banken konstaterar att sentimentet har försvagats av olika faktorer, däribland konkurrens och pågående företrädesemission (6 miljarder kronor för att delfinansiera förvärvet av CTI). Handelsbanken tror dock att sentimentet kan förbättras ytterligare efter att emissionen är klar (teckningsperiod till 14/9).

Ser Sobi som uppköpskandidat

"Trots att konkurrens finns bedömer vi att den potentiella marknaden för Sobi och dess produkter (läkemedel för sällsynta sjukdomar) är stor. Vidare ser vi aktien som en potentiell uppköpskandidat", skriver Handelsbanken.

Banken höjer således både sin kortsiktiga och långsiktiga rekommendation till Köp (tidigare behåll) respektive Outperform (tidigare Market perform).

Handelsbanken konstaterar att det under de senaste tio åren har kommit bud på bolaget två gånger, men att olika faktorer har hindrat ett uppköp.

"Vi noterar dock att den största ägaren (Investor, cirka 35 procent av röster och kapital) tackade ja till det ena erbjudandet, vilket tyder på att de inte ser Sobi som ett strategiskt innehav", skriver banken till sist.

LÄS MER: Här är aktierna som många undviker nu

LÄS MER: Analytikern: Köpläge om du är långsiktig och vågar ta risk

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Media och analyshusAktietipsSwedish Orphan Biovitrum

Dela med dig