Aktiespararna

Nya vice riksbankschefen riktade kritik mot banken

Av Elin Hanspers
15 mars 20242 min lästid
Anna Seim, ny vice riksbankschef.
Idag meddelades att Anna Seim utsetts till att efterträda Martin Flodén som vice riksbankschef. Hon har tidigare i en rapport kritiserat Riksbanken.

Anna Seim är professor i nationalekonomi samt ställföreträdande prefekt vid Nationalekonomiska institutionen på Stockholms universitet. Hon är i dagsläget också ledamot i Finanspolitiska rådet och sitter i Finansinspektionens styrelse.

Mandatperioden i Riksbanken löper över sex år från och med den 22 maj. Det första penningpolitiska mötet för Anna Seim blir det som äger rum den 26 juni.

”Anna Seim har en gedigen akademisk karriär och djupa insikter i hur centralbanker påverkar samhällsekonomin. Hon kommer att komplettera övriga ledamöter väl och vi gläds också åt att beslutet var enhälligt”, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Bo Broman och vice ordförande Tomas Eneroth i en gemensam kommentar.

Kritiserade Riksbanken

Dock har flera medier nu skrivit om att Anna Seim var med och riktade kritik mot Riksbankens senfärdighet.

I fjol utvärderade hon Riksbankens penningpolitik 2022 tillsammans med John Hassler och Per Krusell på uppdrag av riksdagens finansutskott. Trion riktade då kritik bland annat mot att Riksbanken agerat för långsamt för att hejda den kraftigt stigande inflationen. De ansåg att räntan borde ha höjts redan i februari 2022 samt att man borde ha stramat åt penningpolitiken genom att sälja tillgångar ur sin värdepappersportfölj tidigare. Dessutom sågs inflationsprognoserna som undermåliga.

Ses som en direkt ersättare

Nordea skriver i en kommentar att de inte ser några förändringar i den penningpolitiska hållningen med Anne Seim som ny vice riksbankschef.

“Hon framstår som en direkt ersättare till Martin Flodén då båda har en tydlig akademisk profil”, skriver banken.

LÄS MER: Anne Seim ny vice riksbankschef

LÄS MER: Danske Bank: Då sänker Riksbanken räntan


Dela med dig