Aktiespararna

OMXS30 slog nytt all-time high

Av Elin Hanspers
8 mars 20242 min lästid
OMXS 30 noterade under fredagen ett nytt intradagshögsta-rekord.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har idag noterat ett nytt intradagshögsta-rekord på 2 492,03. Allt tyder också på ett nytt stängningsrekord.

Under torsdagen lyfte USA-börserna efter att Fed-chefen Jerome Powell flaggat för räntesänkningar under senat-utfrågningen. ECB-chefens tal lade heller inte sordin på börsstämningen. Detta har bäddat för en uppgång på Stockholmsbörsen på fredagen.

"Mer självsäkra uttalanden från Powell och Lagarde under torsdagen gav en lugnande hand till globala börser som rusade till nya rekordhöjder under torsdagen. Fed-chefen Powells uttalande togs emot väl av marknaden och tvåårsräntan fortsatte att falla under gårdagskvällen till strax under 4,5% , vilket gav skjuts till EURUSD och kronan stärktes sedermera mot framförallt USD", skrev Nordea i morse i sitt morgonbrev.

Under fredagsmorgonen har flertalet svenska makrosiffror trillat in, med stark BNP-indikator men desto dystrare siffror för hushållskonsumtion och produktion i näringslivet. Detta verkar dock inte ha påverkat börsen nämnvärt.

Fjärde veckan med uppgångar

Veckans uppgång kan i skrivande stund summeras till 1,1% - samma uppgång som noterades under föregående vecka.

Det är fjärde veckan på raken med uppgångar och indexet har ökat sammanlagt 3,8% hittills under 2024.

LÄS MER: Stockholmsbörsen upp efter Jerome Powells ord

LÄS MER: Starka BNP-siffror - "men svaga signaler kvarstår"

Marknadsnyheter

Dela med dig