Aktiespararna

Stockholmsbörsen upp efter Jerome Powells ord

Av Eric Emanuelsson
8 mars 20242 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-chefen Jerome Powell.
USA-börserna studsade uppåt under torsdagen efter att Fed-chefen Jerome Powell flaggat för räntesänkningar när han frågades ut av senaten. Stockholmsbörsen följer efter uppåt under fredagsmorgonen.

Fed-chefen Jerome Powell frågades ut av senaten i USA under torsdagen. I utfrågningen sa Powell att centralbanken "var på rätt plats" och att man nu är "inte långt" från att ha förtroendet att börja sänka räntorna. Han sa också att det kommer att komma räntesänkningar under året och att Fed förstår riskerna med att sänka för sent.

Börserna steg efter Powells ord

Ljuv musik för aktiemarknaden och det breda indexet S&P 500 steg med 1% och Nasdaq med 1,5%.

Under torsdagen lämnade även ECB sitt nya räntebesked och banken lämnade, föga förvånade, styrräntorna oförändrade.

SEB skriver i sitt morgonbrev att ECB upprepade mycket av det man sa i januari och att juni därför är en trolig tidpunkt för en räntesänkning.

Rekordkänning på OMX30

Stockholmsbörsen inledde torsdagen på minus men vände till plus efter ECB:s räntebesked och den uppgången ser ut att fortsätta under fredagen. En timme före börsöppning på fredagen visar handeln på IG Markets en uppgång på cirka 0,3%.

LÄS MER: De vanligaste indexen på Stockholmsbörsen

Storbolagsindexet OMX30 stängde på 2 471,57 under torsdagen, vilket var nytt rekord. Det var för en vecka sedan som indexet slog rekordet från 2022, då nivån klättrade upp på 2 469. Strax före klockan 10 på fredagsmorgonen hade OMX30 klättrat till 2 481, vilket återigen innebär ett nytt rekord.

LÄS MER: Analytikerna går igenom 12 aktier - köpa eller inte?

LÄS MER: Siffrorna som visar att det finns uppsida kvar på Stockholmsbörsen


Marknadsnyheter

Dela med dig