Aktiespararna

Experterna splittrade inför räntebeskedet

Av Elin Hanspers
22 november 20234 min lästid
Chefsekonomer på SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken.
På torsdagen är det dags för Riksbankens nya räntebesked. Men åsikterna om vad beskedet blir går isär.

”Det var länge sedan osäkerheten i marknaden var så stor som den är i nuläget inför ett räntebesked”, kommenterar Ålandsbanken inför räntebeskedet på torsdagen.

Ålandsbanken själv tror på en sista höjning med bakgrund av att inflationen är för hög och att kronan, trots den senaste tidens appreciering, är svag.

Även Nordea står fast vid en räntehöjning, även om sannolikheten för en höjning har minskat i och med förra veckans inflationssiffror för oktober som kom in lägre än väntat. Banken poängterar även de att förväntningarna på räntebeskedet spretar bland analytikerna.

”Bland faktorerna som talar för en höjning är att Riksbanken har med sig två inflationsutfall som var högre än deras senaste prognos samt att kronan fortfarande är svag och utsikterna sköra. Direktionen vågar inte vila i att de goda nyheterna för oktoberinflationen består och utan en till räntehöjning riskerar kronan att tappa den mark den har vunnit”, skriver de.

Marknadsprissättningen nära 50/50

Handelsbanken och Swedbank tror även de på en sista räntehöjning från Riksbanken i november då inflationen fortfarande är för hög.

”Med en inflation som är högre än prognos och en fortsatt svag krona som visar få tecken på att varaktigt förstärkas tror vi att Riksbanken väljer att höja styrräntan en sista gång i denna höjningscykel.”, skriver Swedbank, men påpekar även att marknadsprissättningen ligger nära 50/50 för en höjning nästa vecka.

”Nedsidesrisken till vår ränteprognos är dock högst reell och om Riksbanken fäster stor vikt vid månadsutfallet för oktober-KPIF samt försvagningen på arbetsmarknaden kan direktionen välja att pausa i november och signalera en större sannolikhet för en senare höjning. Vi tror emellertid att om de inte höjer nästa vecka så är räntetoppen nådd för denna gång”, skriver de.

DNB pekar också på att det finns mycket som talar för såväl en paus som en räntehöjning.

”Enligt vår åsikt kan siffrorna som kommit in sedan septembermötet både tolkas ge stöd för en paus och en räntehöjning. Specifikt så drar högre (men minskande) inflation och en starkare krona åt olika håll, men drar något mer åt en räntehöjning”, skriver de och prognostiserar ändå för en höjning.

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

”Väl avvägd penningpolitik”

SEB tror å sin sida på oförändrad ränta. Inflationsutfallet stärker bilden av att Riksbanken vilar på hanen, menar banken.

"Jippi! Äntligen! Positivt inflationsutfall bekräftar räntetopp 4.0%", twittrade bankens seniora ekonom Robert Bergqvist i samband med inflationssiffrorna.

Även Danske Bank tror på en oförändrad ränta, och kallar det för en ”väl avvägd penningpolitik” och att det skulle vara gynnsamt för kronan.

”Dilemmat för investerare, men kanske även för Riksbanken, är att oavsett vad som beslutas så är det inte uppenbart hur kronan kommer att reagera. En i normala fall kronstärkande räntehöjning kan motverkas av de förväntade negativa ekonomiska konsekvenserna vilket kan leda till att kronan försvagas ändå. Om räntan lämnas oförändrad går kronan miste om en räntefördel men kan i stället komma att gynnas av att de negativa effekterna på ekonomin mildras”, skriver de.

LÄS MER: Spring och bind boräntan – om du litar på Riksbanken

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig