Aktiespararna

Flodén om första räntesänkningen - det blir avgörande

Av Jessika Bouveng
24 april 20242 min lästid
Martin Flodén är vice riksbankschef. Hans mandat upphör senare i vår. .
8 maj är det dags för Riksbanken att ge nästa räntebesked. Frågan är - vågar Sverige vara först på bollen med en räntesänkning?

Martin Flodén har varit vice riksbankschef sedan 2013. Den 21 maj går hans mandat ut och han kommer att ersättas av Anna Seim.

Inför hans sista räntemöte har ledamoten pratat med Dagens Industri där han i en intervju delar med sig av sina tankar inför kommande beslut från Riksbanken.

Förutsättningarna som avgör

Inflationsutvecklingen har visat sig vara bättre än vad Riksbanken räknat med. Däremot ter sig geopolitiken och växelkursen sämre - två saker som kan sätta käppar i hjulet för en räntesänkning i maj.

”Vi sa i mars att vi troligen kan sänka räntan i maj eller i juni, givet ett antal förutsättningar. Vi lyfte fram att vi behövde se en fortsatt positiv inflationsutveckling och det utfallet som har kommit sedan dess har ju varit helt i linje med det, till och med lite bättre, säger han.

Den senaste tiden har marknaden spekulerat kring huruvida Riksbanken vågar gå först med en räntesänkning. Till skillnad från Sverige har inflationstakten i USA visat upp siffror till Federal Serves besvikelse och räntesänkningar på andra sidan Atlanten kan dröja.

Riksbanken står självständigt

Martin Flodén säger dock att andra centralbankers agerande inte är avgörande.

”Vi sätter penningpolitiken utifrån svenska förhållanden. Sedan måste man ha med sig att den inflationsuppgång som vi har haft framför allt de senaste två åren har varit ett internationellt fenomen och orsakad i ganska hög utsträckning av gemensamma chocker. Då är det naturligt att vi reagerar snarlikt.”

Martin Flodén påpekar samtidigt att Sveriges ekonomi är en liten och omvärldsberoende sådan som påverkas av vad som händer utanför gränserna.

”Det betyder inte att vi kommer att kopiera vad andra gör eller sitta och vänta. Är det motiverat att reagera tidigare i Sverige kommer vi att göra det.”

LÄS MER: Storbankerna: Då kommer en andra sänkning från Riksbanken

LÄS MER: Inflationen lägre än väntat - "Glad spik i kistan"

Dela med dig