Aktiespararna

Storbankerna: Då kommer en andra sänkning från Riksbanken

Av Elin Hanspers
22 april 20242 min lästid
Storbankerna är eniga om att en första räntesänkning från Riksbanken kommer i maj, men åsikterna går isär om när den andra sänkningen kommer.

I sin senaste morgonkommentar skriver SEB att sannolikheten att Riksbanken sänker räntan i maj är hög. Banken tror att räntan sänks med 25 punkter till 3,75% den 8 maj.

"Svag krona och omvärderingen av Feds räntesänkningscykel oroar liksom att USA-inflationen varit oväntat hög. Vi tror därför att Riksbanken kommer att vara tydlig med att räntan ska sänkas gradvis och att risken för bakslag för inflationen kvarstår", skriver de.

De menar dock att sannolikheten för en andra sänkning i juni är låg. SEB har därför ändrat prognosen för den andra sänkningen till augusti och fortsätter räkna med totalt 4 sänkningar under 2024; i maj, augusti november och december.

Swedbank tror på andra sänkning i september

Även Swedbank skriver under måndagsmorgonen att riksbanken väntas gå försiktigt fram efter den väntade majsänkningen.

"Till skillnad från i USA har svensk inflation sjunkit snabbare än väntat medan konjunkturen är svag. Det öppnar upp för Riksbanken att sänka styrräntan i maj, vilket också diskonteras med ca 80 procents sannolikhet på räntemarknaden. Strama signaler från Fed kombinerat med den svaga kronan får dock Riksbanken att gå mer försiktigt fram därefter och vi räknar med att räntan sänks nästa gång i september, för att sedan sänkas i snabbare takt ner till 2,0 procent i slutet av nästa år", skriver de.

LÄS MER: Swedbank: Då kommer första räntesänkningen

LÄS MER: Inflationen lägre än väntat - "Glad spik i kistan"

Dela med dig