Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-25

Rolander: "En portfölj med fart"

wysiwyg_image

Dag Rolander ser potential i småbolag, utrymmet finns för att växa med intressanta nyheter i form av produkter och tjänster som kunder vill ha och är beredda att betala bra för.

– När det mindre bolaget blir större i termer av omsättning och vinst blir börsvärdet eller aktiekursen också det. Med tiden byggs mer erfarenhet in i bolaget som blir bättre och bättre. Såvida det inte drabbas av växtvärk och behöver göras om. Småbolagsportföljen innehåller upp till 20 aktier vilket är dubbelt upp mot det tiotal som mina två andra tidningsportföljer, med större bolag, rymmer.

Varför är det så många bolag i portföljen?

– Fler aktier i portföljen ger bättre riskspridning. När en aktie fallerar i en portfölj med få aktier så blir det en jobbig snyting för övriga aktier att kompensera. Risken i småbolagsaktier är oftast mycket högre än för aktier i mer etablerade, större bolag. Småbolagen behöver inte vara lönsamma i nutid eller ge utdelning. Det kan handla om bolag med lovande teknik, som kan bli något stort och höglönsamt men också en besvikelse. Med tjugo aktier i portföljen är chansen god att ett fiasko kompenseras fullt ut av en kursdubblare. Över tid har småbolagsaktier enligt många undersökningar visat sig ge högre avkastning än aktier i stora bolag. Det gällde inte minst under 2020.

Hur har portföljen gått?

– Aktiespararens småbolagsportfölj gav en avkastning på 34 procent i fjol att jämföra med 15 procent inräknat utdelningar för Stockholmsbörsen som helhet. Portföljen störtdök med 40 procent när coronaviruset slog till förra våren men kom raskt tillbaka, vidare uppåt och spurtade mot årsslutet med 10 procent i december.

Finns det några enskilda bolag som presterat extra bra eller dåligt?

– Nära hälften av aktierna byttes ut i fjol. Bäst av de kvarvarande, upp 88 procent, gick teknikfyllda Sectra. Sämst gick Clas Ohlson som blivit allt billigare, ned 30 procent, över året. Bäst bland nykomlingarna, upp 138 procent sedan september, gick Azelio, med innovativ solenergi. Räknat sedan start för tio år sedan är portföljen upp över 300 procent vilket omräknat till en årsränta motsvarar 15 procent. Att aktiespara långsiktigt är rätt melodi, inte minst i småbolag. 

Du hittar samtliga portföjer här (medlemslåst)

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.