Aktiespararna

Så sparar svenskarna

Av Elin Hanspers
3 juli 20242 min lästid
Hushållens sparplaner bromsar in samtidigt som hushållen främst planerar att spara i fonder de närmsta sex månaderna. Det framgår av SEB:s undersökning Sparkollen.

Sparkollen mäter skillnaden mellan andelen som planerar att öka sitt sparande och andelen som planerar att minska sitt sparande. I den senaste mätningen sjunker siffran med 2 enheter jämfört med föregående kvartal, till plus 13.

Undersökningen visar att andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna jämfört med det senaste halvåret är oförändrad på 24%. Samtidigt ökade andelen hushåll som planerar att spara mindre de kommande sex månaderna från 9 procent till 11%. Andelen som kommer ha kvar sitt sparande på samma nivå minskade från 61 procent till 58%.

”Under andra kvartalet fick hushållen se den första räntesänkningen på över 8 år, samtidigt som inflationen närmat sig målet och köpkraften försiktigt vänt till plus. Den ekonomiska återhämtningen har därmed startat men gör det gradvis och har ännu inte slagit igenom med kraft i hushållens plånböcker. Det får sparplanerna att sakta in något den här månaden, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Fonder lockar mest

Under det närmaste halvåret planerar hushållen att öka sparandet i samtliga sparformer. Dock ligger betoningen främst på börsinvesteringar i form av fonder och aktier. Det är en större andel män än kvinnor som planerar att spara mer pengar i fonder respektive aktier. Männen planerar också i större utsträckning att växla upp sitt sparande.

”Nysparandet går främst in i fonder och aktier vilket återspeglar att hushållens riskvilja fortfarande är god trots en något trevande ekonomisk återhämtning i övrigt”, säger Américo Fernández.

LÄS MER: Så mycket stiger hushållslånen

LÄS MER: Ny rapport: Hushållsarbete kostar kvinnor tusentals kronor

Dela med dig