Aktiespararna

SBB kan få sitt kreditbetyg sänkt ytterligare

Av Finwire/Redaktionen
20 mars 20241 min lästid
S&P placerar SBB:s rating på 'watch negative'.
Kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings placerar fastighetsbolaget SBB:s kreditbetyg CCC+ på "watch negative", vilket innebär att det kommer att bevakas med risk för ytterligare sänkning framöver.

Beslutet kommer efter att SBB meddelat ett frivilligt återköpserbjudande på upp till 250 miljoner euro för alla sina eurodenominerade hybridobligationer och seniora icke-säkerställda obligationer som förfaller mellan 2025 och 2040.

S&P uppger att placeringen av kreditbetyget på watch negative indikerar att SBB:s rating kan sänkas till selektiv default.

"Beroende på resultatet av återköpserbjudandet - inklusive om det ökar sannolikheten för en konventionell default på kort till medellång sikt och om det erbjuder mindre än vad som ursprungligen utlovades till investerare - kan vi betrakta vissa återköp av trancher som nödlidande och därför likvärdiga med en default", skriver S&P.

S&P kommer att släppa den negativa kreditbevakningen när SBB har meddelat resultatet av återköpserbjudandet. Då kommer det också stå klart om nuvarande kreditbetyg upprepas eller om det blir en sänkning.

Under tisdagseftermiddagen sänkte även Fitch Ratings ett av SBB:s kreditbetyg. Det handlar om bolagets kreditbetyg för seniora osäkrade skulder som sänktes till CCC+, från B. Övriga kreditbetyg påverkades inte och samtliga är kvar på Rating Watch Negative.

LÄS MER: SBB riskerar ramla ur storbolagsindexet OMXS30

LÄS MER: SBB:s resultat sämre än väntat

Dela med dig