Aktiespararna

Sjunkande bostadspriser i januari

Av Elin Hanspers
8 februari 20242 min lästid
Såväl villa- som bostadsrättspriserna sjönk i januari, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter sjönk med 0,8% i januari. I centrala Stockholm var priserna oförändrade men i Storstockholm sjönk de med närmare 1%. I Storgöteborg sjönk priserna med drygt 2% och i centrala Göteborg med drygt 1%. I Malmö stiger priserna med strax under 1% i såväl centrala staden som storstadsområdet.

Priserna på villor sjönk med 0,6 i januari. I Storstockholm var priserna nära oförändrade medan de sjönk med nära 1% i såväl Storgöteborg som Stormalmö.

”Trots att priserna sjönk något i januari finns det skäl för optimism på bostadsmarknaden. Nu väntar med stor sannolikhet räntesänkningar, spekulanterna börjar komma tillbaka till visningarna och majoriteten av mäklarna tror på oförändrade priser under årets första kvartal”, säger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.

Fler sålda bostäder

Siffrorna visar också att det såldes 10 300 bostäder i januari, 7% fler än i januari 2023. Det såldes 6% fler bostadsrätter och 13% fler villor under månaden.

”Det ser ut som om bostadsmarknaden kan få en mjuklandning av ekonomin som ger lägre räntor tillräckligt snabbt för att hushållen skall klara effekten av alla de gjorda räntehöjningarna. Samtidigt är mycket av det som skapade inflations- och räntedramatik för två år sedan i form av utbudsstörningar krig, och en försvagad krona fortfarande osäkert. Spänningen höjs av att mjuklandningen alla hoppats på i alla fall delvis verkar vara diskonterad”, kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling siffrorna.

LÄS MER: Allt fler köpare tror på stigande bostadspriser

LÄS MER: "Vänta med att kalla de stigande bopriserna för ett glädjeskutt”





Dela med dig