Aktiespararna

Småspararna såg köpläge i nedpressade giganten

Av Eric Emanuelsson
29 december 20232 min lästid
December var en väldigt stark månad för börsen. Flera aktier rusade - men i vilka såg småspararna köpläge? Här är de mest köpta och sålda aktierna på nätmäklarna Avanza och Nordnet under månaden som gått.

Nätmäklaren Avanzas sparare har under december haft Astra Zeneca, Nibe och Note i köptoppen.

Gemensamt för trion är att kurserna har kommit ner, vilket gjort värderingarna attraktiva för placerare att trycka på köpknappen. Ett annat skäl är framtidspotentialen där Nibe har lämnat positiva prognoser för framtiden, och Note presenterat nya ambitiösa finansiella mål efter att dessförinnan ha sänkt sin omsättningsprognos för 2023.

Investor inte på köplistan

Intressant är också att Investor för första gången på länge saknas på köplistan. Deras plats som den “stabila pjäsen” har istället övertagits av Volvo, som gett en avkastning på över 40 procent i år.

Säljsidan är spretig och inkluderar bland annat banker och kursvinnare som Novo Nordisk och H&M.

Köper
Säljer
Astra ZenecaHandelsbanken
NoteEvolution
NibeEricsson
TeliaNovo Nordisk
VolvoTesla
TobiiSandvik
EssitySinch
HexatronicSwedbank
Volvo CarH&M
Tele2Avanza

Nätmäklaren Nordnets sparare shoppade mest i stabila Investor under december. Men högt uppe på köplistan återfanns också den kurspressade värmepumpstillverkaren Nibe.

Nibe populär

“Det talas om ökad konkurrens i aktien och blankningen i aktien ökar. Men spararna tror på tillväxt även framöver och har storköpt under hela nedgången”, kommenterar sparekonom Frida Bratt.

En annan kursförlorare, Note, som föll rejält i samband med sin sänkning av omsättningsprognosen för 2023 i mitten av månaden, har hittat sin väg till köptoppen.

“Kurspressen fick spararna att försöka bottenfiska i aktien”, säger Frida Bratt.

Mest sålda aktien var danska Novo Nordisk som rusat nära 49 procent i år tack vare sina framgångar med diabetes- och viktnedgångsläkemedlen Ozempic och Wegovy.

Mest köpta
Mest sålda
InvestorNovo Nordisk
NibeH&M
VolvoScandic Hotels
HexatronicSAS
Tele2Clas Ohlson
NoteHexagon
BolidenPermascand
SSABNorwegian Air
Astra ZenecaSandvik
TeliaSpotify

“Nu väntar möjligen en period där andra sektorer än defensiva så som läkemedelssektorn kan gå starkt, och då resonerar spararna som så att det är klokt att ta hem en del av vinsten i Novo Nordisk”, säger Frida Bratt.

LÄS MER: Listan: Bästa investmentbolagen 2023

LÄS MER: Ålandsbanken: De tio bästa aktierna att äga 2024

Marknadsnyheter

Dela med dig