Aktiespararna

Experten: Favoritaktierna just nu - avstånden minskar uppe på toppen

Av Jessika Bouveng
3 juni 20242 min lästid
Fredagens PCE-siffor talar positivt för räntesänkningar från Fed i år, skriver Söderberg & Partners i en marknadskommentar. De konstaterar även att Nvidia närmar sig täten bland tech-bolagen med stormsteg.

Söderberg & Partners skriver under måndagen i en marknadskommentar att marknadens fokus återigen är på inflationen nu när rapportsäsongen ligger bakom oss.

Bland den senaste tidens viktiga siffror finner de bland annat PCE-inflationen som under fredagen kom in som väntat i årstakt med en kärninflation på 2,8%. Månadstakten kom samtidigt in marginellt lägre än väntat på 0,3% mot väntade 0,2%.

Investeringsstrategen Sebastian Gierlowski Carling skriver att fredagens besked innebär att hoppet om en räntesänkning från Fed i år fortfarande lever. För tillfället förväntar sig marknaden mellan en till två sänkningar innan året är slut.

Första räntesänkning från ECB på torsdag

Senare i veckan är det dags för räntebesked från den europeiska centralbanken. Sebastian Gierlowski Carling skriver att marknaden prisar in 94% sannolikhet för en räntesänkning om 25 punkter.

“Marknaden har länge ställt sig tveksam till huruvida europeiska centralbanker vågar sänka räntan före den amerikanska Fed, men detta tycks nu alltså bli ett faktum”, skriver han.

Nvidia närmar sig täten

Några av Söderberg & Partners favoritaktier finns i tekniksektorn som man också har övervikt mot i de förvaltade och rekommenderade portföljerna. Sebastian Gierlowski Carling konstaterar att avståndet mellan de största jättarna blir allt mindre.

“I skrivande stund är världens högst värderade bolag sett till marknadsvärde Microsoft, på 3030 miljarder dollar, följt av Apple på 2933 miljarder dollar och Nvidia på 2703 miljarder dollar. Detta ändrar sig dock väldigt fort. För endast ett år sedan var Nvidias marknadsvärde strax under 1000 miljarder dollar, och vi har alltså sett enorma förändringar den senaste tiden”.

LÄS MER: Här är månadens aktieraketer

LÄS MER: Danske: Detta kan vara en trigger för cykliska exportaktier

Marknadsanalyser

Dela med dig