Aktiespararna

Sparekonomen: Boräntorna fortsätter ned – dumt att binda nu

Av Annelie Östlund
10 juli 20243 min lästid
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer.
Samtliga bolåneaktörer – utom Swedbank – sänkte sina rörliga snitträntor under juni månad. Och prognoserna är att de ska fortsätta ned. ”Jag tror att det är ganska dumt att binda nu”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Bolåneaktörernas rörliga snitträntor fortsatte ned i juni, visar färsk statistik från Compricer. Bara Swedbank, som ligger på en relativt hög rörlig snittränta, har samma snitträntenivå som i maj.

I snitträntan ingår den faktiska ränta som nya bolånekunder får betala, men också existerande bolån som omförhandlats under perioden samt rörliga bolån (bundet i tre månader) som ändras automatiskt när den officiella, rörliga listräntan justeras.

”De rörliga snitträntorna har gått ned med i snitt 0,23 procentenheter sedan Riksbanken sänkte styrräntan i maj. Får vi en sänkning av styrräntan i augusti kommer vi få se att bankerna sänker med ungefär lika mycket. Och då räntesänkningar ligger i pipeline tror jag det är dumt att binda bolåneräntor nu”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Men rent teoretiskt borde väl förväntningarna om räntesänkningar vara inprisade i de bundna bolåneräntorna?

”I och för sig. Men kunden betalar också för den reducerade osäkerhet som bundna lån medför. Man kan säga att kunden betalar ytterligare för en försäkring.”

Därför ska du inte binda

Samtidigt är det vanligt att bankerna tipsar om att man ska binda en del av lånet. Men det varnar Christina Sahlberg för.

”Det ska man inte göra. För då hamnar man i en väldigt dålig förhandlingsposition vad gäller den del av lånet som är rörligt. Så länge man har en del som är bundet kan man inte hota med att flytta bolånet till en annan bank.”

Av Compricers statistik framgår att vissa banker, som ICA Banken, Swedbank och Danske Bank, har högre snittränta på bolån med löptid på 1 år än bolån med löptid på tre månader (rörligt bolån). Detta trots att det borde vara tvärtom då prognoserna säger att styrräntan kommer sänkas.

”Det kan ha att göra med att man vill att kunderna som är intresserade av att binda räntan, ska binda på längre perioder än ett år. Även strategier och konkurrens mellan bankerna påverkar vilka räntor som bolåneaktörerna erbjuder för olika löptider”, säger Sahlberg.

Det innebär att en bank kan ha bästa räntan avseende en löptid men erbjuda en relativt sämre ränta avseende en annan löptid.

Exempelvis har Länsförsäkringar ett ”medelbra” erbjudande vad gäller rörligt bolån med en snittränta på 4,44%. Samtidigt har Länsförsäkringar högst ränta på lån med en löptid på tre år.

Bank
Bankernas snittränta 3 mån juni
Sänkning sedan tidigare månad
Ikano Bank4,35 %-0,12 procentenheter
Länsförsäkringar4,44 %-0,10 procentenheter)
Handelsbanken4,49 %-0,11 procentenheter
Skandiabanken4,43 %-0,19 procentenheter
SEB4,49 %-0,05 procentenheter
SBAB4,47 %-0,06 procentenheter
ICA Banken4,44 %-0,09 procentenheter
Nordea bolån 4,64 %-0,09 procentenheter
Swedbank4,62 %
Danske Bank4,41 %-0,01 procentenheter
Landshypotek Bank 4,40 %-0,10 procentenheter
Hypoteket4,50 %-0,18 procentenheter

LÄS MER: Nordea: Klokt att avvakta med att binda räntan

LÄS MER: Thedéen: Mer troligt med tre räntesänkningar än två

Dela med dig